Twijfel over keuze emissiearme vloeren melkveestal
‘…De berekende stikstofemissie uit mest is voor de meeste stalsystemen kleiner dan wat in de praktijk wordt gemeten. Dat verschil is bij emissiearme systemen groter dan bij de gangbare vloeren in de melkveehouderij…’ Dit stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eind vorig jaar in een rapport, dat zij in opdracht van de Commissie Deskundigen Meststoffen uitvoerde.
Een verklaring voor het verlies dat niet berekend is, kon volgens het CBS worden gezocht in het feit dat de emissies van een gangbaar systeem met drijfmest dienen als basis voor de berekening met andere stalconcepten. Het laatste woord is over dit rapport nog niet gezegd en er is meer onderzoek nodig om de voorlopige conclusies te verifiëren. Maar dit rapport heeft wel even een bom van onzekerheid onder emissiearme vloeren geplaats. Menig veehouder weet nu niet meer wat een wijze en verstandig investering is.
Goedgekeurd meetprotocol
Naast alle twijfel over de wetgeving wil Mark Thomassen reageren op het CBS-rapport: „De CBS-conclusies moeten nog onderzocht worden. Er is door de overheid een goedgekeurd meetprotocol 2013 en 2013A opgesteld, waarbij in vier stallen jaar rond door een geaccrediteerde instantie wordt gemeten. Hier komt een definitief reductiefactor uit. Het kan niet zo zijn dat een rapport met andere rekenmethode een andere conclusie trekt, dat ineens het goedgekeurde meetprotocol en meetmethodiek niet meer leidend zijn.”
Aanvullend onderzoek
Ook DLV-adviseur Eric Pijnappels vindt dat de meetprotocollen goed zijn en dat de emissiearme systemen effect hebben; al geeft hij wel aan dat het lastig is om te bepalen of het effect in de praktijk hetzelfde is als op de RAV-lijst wordt vermeld. Joost Velthorst van HCI Beton vindt het belangrijk dat er aanvullend onderzoek komt, want in de praktijk blijkt dat er verschillen in emissie zijn, waarbij de vloer maar een van de factoren is. „Uit onderzoek op 130 bedrijven blijkt dat er verschil en bandbreedte zit in mestmonsters en dat er zeer veel variabelen zijn. Het CBS-onderzoek heeft dan ook teveel ‘mitsen en maren’ en er is een eenzijdig verhaal naar buiten gebracht.” Eigenlijk moeten melkveehouders zich dus niet van de wijs laten brengen door het CBS-onderzoek en besluiten wat het beste bij zijn of haar bedrijf en toekomst past.
Lees het volledige artikel omtrent 'emissiearme vloeren en de logische keuze voor de melkveehouder' in de nieuwste editie van Veldpost, die 14 maart is verschenen. Nog geen abonnee, vraag hier een proefnummer aan.