
Bladrogge vóór sorghum

Om het groeiseizoen dat steeds langer lijkt te worden goed te benutten heeft Roefs ook aandacht voor de zeven maanden dat er geen sorghum op het veld staat. ‘’Ik heb nu Bonfire bladrogge gezaaid in de maisstoppel. Deze wordt binnenkort bemest en ik probeer daar eind april een eiwitrijke snede bladrogge van te maaien. Dan heb ik ruim de tijd om de graanstoppel te bewerken, mest te injecteren en ik wil er graag half mei sorghum zaaien. Liefst zonder te ploegen, aldus Roefs.”
Bonfire bladrogge is bladrijk, groeit vanaf een temperatuur van 1 graad Celsius en kan 3-4 ton drogestof per ha produceren vóórdat de sorghum gezaaid wordt. Dit bladrijke type produceert minder zaad en is daarom wat duurder dan gangbare rogge die voor de graanproductie is ontwikkeld.
Zijn er nog speciale aandachtspunten? ‘’Ik heb extra aandacht besteed aan de inzaai in de maisstoppel. Met een rotorkopeg zijn sporen uitgevlakt anders kan ik in het voorjaar niet maaien. Er is voldoende zaaizaad gebruikt en ik streef naar maaien vóórdat de bladrogge gaat schieten want ik wil wel voldoende kwaliteit in de kuil,” meldt Stan Roefs.
In het Praktijknetwerk Sorghum wordt ervaring opgebouwd om de kansen van dit gewas als ruwvoer goed te beoordelen. Het is een enthousiaste club van vooruitstrevende veehouders en loonwerkers aangevuld met kennisinstanties zoals o.a. DSV zaden en het Louis Bolk instituut.
Tekst: DSV Zaden