FrieslandCampina en Agrifirm testen CO2-reducerend voeradditief
Op die manier willen de samenwerkende partijen de volledige keten van koeienvoer tot melkchocolade klimaatvriendelijker maken. Zowel FrieslandCampina als chocolade- en cacaoproducten Barry Callebaut hebben er één van hun speerpunten van gemaakt om CO2-neutraal te worden.
Plantenextracten, specerijen en kruiden
Tijdens de pilot testen de leden-melkveehouders van FrieslandCampina een additief van Agolin, dat door Agrifirm in een mineralenmengsel wordt geleverd. Het voeradditief is een mengsel van plantenextracten uit specerijen en kruiden, die de methaanemissie van koeien kunnen verminderen. Eerdere proeven toonden een reductie van methaan met 14% enterische emissies per kilogram melk aan. De gegevens die tijdens de pilot worden verzameld, vormen voor FrieslandCampina de basis om beslissingen te nemen voor volgende stappen.
Simone Boitelle, directeur Corporate Affairs & Communications bij FrieslandCampina, is blij met de samenwerking: “Voor ons zit het in ons DNA om samen te werken voor de lange termijn, om écht een meetbare duurzame impact te hebben. Dat noemen wij coöperatieve duurzaamheid. En dat is precies wat we nu doen met onze partners.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: FrieslandCampina