'Onkruid nu bestrijden'
Door de droge zomer zijn er veel open plekken ontstaan, waar onkruid de kans heeft gekregen om zich te ontwikkelen, stelt de coöperatie. Met het natte en relatief warme najaarsweer hebben de onkruiden zich door kunnen ontwikkelen. Hierdoor staat er nu veel en fors ontwikkeld onkruid in het grasland, waardoor een goede grasgroei met een juiste kwaliteit wordt belemmerd. Door de relatief hoge temperaturen zie je daarnaast dat het gras goed doorgroeit. In verband met de lengte van het gras is het op korte termijn noodzakelijk een goede onkruidbespuiting uit te voeren. Boeren zouden in actie moeten komen bij groeizaam weer en dat is het geval bij 15 graden overdag en 5 graden s'nachts. Daarbij is een minimale hoeveelheid van 350 liter water per hectare nodig voor een voldoende indringing en bladbedekking, zodat het middel zo goed mogelijk zijn werk kan doen.
ForFarmers schrijft dat het verstandig is om eerst de onkruidbestrijding uit te voeren en daarna pas te bemesten met organische mest. Een dag na de onkruidbestrijding kan dan de organische mest er op, want het middel zit dan al in het onkruid en doet zijn werk. Corteva AgriScience licht toe waarom je in die volgorde zou moeten werken: „Eerst bemesten kan het onkruid beschadigen of besmeuren, waarna het middel minder goed wordt opgenomen.”
Middelenmengsel
De coöperatie adviseert voor onkruidbestrijding in bestaand grasland gebruik te maken van 1,0 tot 1,5 liter Tapir en 1,0 tot 2,0 liter Cirran. Wanneer muur het grootste onkruidprobleem is, kan ook 99ml Primus helpen. Dat laatste middel kan ook bij kouder weer worden toegepast. Bij veel ooievaarsbek in het land is het volgens ForFarmers verstanig om uit te wijken naar de mix Tapir en Jepolinex Pro.
Na het bespuiten kun je er als graslandteler voor kiezen om door te zaaien. Daarmee zou je na het bespuiten het beste minimaal een week kunnen wachten. Corteva Agriscience: „Doorzaaien doe je het laatst, omdat het net gekiemde gras bij het bemesten ook zou kunnen beschadigen.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bronnen: ForFarmers, Corteva Agriscience