Vanggewas vroeg of laat onderwerken?
Voordelen van vroeg bewerken vanggewas
Belangrijk is dat de vastgelegde N weer beschikbaar komt in het volggewas. De C/N verhouding in het vanggewas speelt hierbij een belangrijke rol. Vanggewassen als rogge en gras hebben een hoge C/N verhouding waardoor ze meer tijd nodig hebben om te verteren. Mais heeft maar een korte periode van N-opname. Als een vanggewas als EasyGreen Winter, dat voor 74% bestaat uit bladrogge, pas laat wordt ondergewerkt dan kan deze N te laat vrij komen en alsnog uitspoelen. Dit pleit voor tijdig onderwerken van een vanggewas als gras of rogge.
Andere voordelen van vroeg bewerken zijn:
- sneller opdrogen grond,
- minder kans op “inkuilen” van een zware groenbemester bij ploegen
- eventuele vermeerdering van aaltjes stoppen
Voordelen van laat bewerken vanggewas
Een vanggewas met een aandeel vlinderbloemigen zoals TerraLife Landsberger Gemenge heeft een lagere C/N verhouding en verteert sneller. Die zou je later kunnen onderwerken. Er wordt langer organische stof geproduceerd en er wordt meer N gevangen.
Andere voordelen van laat bewerken van het vanggewas:
- bodem beschermt tegen erosie
- langere onkruidonderdrukking
- bodemleven actief houden, ‘’groene brug” naar het hoofdgewas
- meer ruimte voor biodiversiteit
In de praktijk fungeert de bouwland mestinjecteur vaak als een eerste bewerking waarbij het vanggewas wordt meegenomen en alvast begint te slijten. Maar er zijn ook mogelijkheden voor de schijveneg, rotorkopeg, frees, spitfrees of cultivator. Het vanggewas doodspuiten met glyfosaat zien we als een noodmaatregel die we liever vermijden. Ook hier komt een gezonde dosis boerenverstand van pas.