Productieproces CONO Kaasmakers volledig klimaatneutraal
Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij zijn zoveel mogelijk duurzame materialen en milieuvriendelijke bouwtechnieken gebruikt, schrijft de Kaasmakerij in een persbericht. Daarnaast is veel geïnvesteerd in energiezuinige technologie, zoals een duurzame ijswaterinstallatie. Hiermee kunnen zowel het gebouw als een aantal installaties worden gekoeld. Ook de centrifuges zijn duurzaam ontwikkeld. „De melk die hier rechtstreeks vanuit de boerderijen binnenkomt, moet eerst worden ontroomd. Dat gebeurt in zogeheten centrifuges. Die werken onder vacuüm, waardoor we veel minder energie nodig hebben om ze op toeren te houden”, zegt algemeen directeur Wim Betten.
Hergebruik van energie
Bij het kaasmaken is veel water en energie nodig. CONO Kaasmakers heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet in het hergebruiken hiervan. Om de koude melk te verwerken is bijvoorbeeld warmte nodig. De uit het proces ontstane wei is warm en moet juist weer afgekoeld worden. „We laten deze twee producten nu via een platenwisselaar in buizen langs elkaar stromen. Zo warmt de melk op en koelt de wei af”, zegt Betten. Het restwater dat overblijft nadat de koemelk is verwerkt, wordt grotendeels gebruikt voor het schoonmaken van de kaasmakerij.
Groene energie van eigen boeren
Bijna 30 procent van de bij CONO aangesloten melkveebedrijven wekt zelf groene stroom op, via zonnepanelen en windmolens. „We kopen deze duurzaam opgewekte stroom in en stimuleren daarmee de energietransitie binnen onze sector. Het is onze ambitie om via de leden van onze zuivelcoöperatie uiteindelijk voldoende groene stroom op te wekken voor de hele kaasketen”, aldus Betten.
CO2-compensatie
Dankzij al deze maatregelen mag CONO Kaasmakers zich nu een echt groene kaasmakerij noemen. Om de laatste nu nog onvermijdbare CO2-uitstoot te neutraliseren, zet het bedrijf CO2-compensatie in. Dat gebeurt via klimaatprojecten elders op de wereld. Daarvoor werkt het bedrijf samen met Climate Neutral Group. Betten: „We doen dat nu onder andere met een bosbehoud-project in Brazilië. Dit project creëert banen, verbetert het milieu en vermindert de CO2-uitstoot.”
Niet tornen aan tradities
Sommige zaken binnen de kaasmakerij veranderen niet, vertelt Betten. „We blijven trouw aan tradities, zoals het handmatig roeren van de wrongel en natuurlijke rijping. Maar daarnaast worden de meest moderne duurzame technieken toegepast om zo energiezuinig mogelijk te produceren.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: CONO Kaasmakers