‘Contracten tussen werkgever en Oost-Europese werknemer kunnen beter’
Dat stelt Vlad-Rares Sabau, een 36-jarige bedrijfsleider van een Duits melkveebedrijf met 450 koeien, die naast zijn taken als melkveebedrijf inmiddels ook zelf bemiddelt tussen boerderijen met personeelstekort en Roemeense potentiële medewerkers. „Werknemers worden vaak aan hun lot overgelaten of lukraak naar een baan gestuurd, zonder op hun specialisatie te letten. Ook wordt er niet altijd het volledige salaris uitbetaald en zijn deze werknemers niet altijd in staat om goed genoeg voor zichzelf op te komen. Dat leidt tot ongemotiveerde werknemers en ontevreden werkgevers.”
Minder geld naar bemiddelingsbureau
Sabau wil dit graag veranderen en doet uit de doeken hoe hij dat voor zich ziet: „Ik heb me in eerste instantie – samen met een in arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat – sterk gemaakt voor een eerlijk contract, dat voor beide kanten (aanvragers en werknemers) kan werken. In de praktijk betekent dat dat de Roemeense werknemers niet meer als medewerker van het bemiddelingsbureau werken, maar als directe medewerker van het agrarische bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de medewerkers maandelijks meer geld op hun bankrekening hebben, omdat er niet een gedeelte van het salaris bij het bemiddelingsbureau blijft hangen.”
Ook het feit dat medewerkers – die uit Oost-Europese landen worden gehaald – lang niet altijd thuis zijn in de agrarische sector, moet anders, stelt Sabau. „Ik zou werknemers uit Roemenie halen, die de juiste specialisatie hebben en het werk dat moet gebeuren, direct kunnen verrichten.”
In Duitsland begint het bemiddelingsbureautje van Sabau inmiddels een succes te worden, waardoor hij nu kijkt naar de mogelijkheden voor Nederland en België. Ook in deze landen zouden ontevreden werkgevers en ongemotiveerde, Oost-Europese werknemers immers een probleem zijn, stelt de Roemeense bemiddelaar. Sabau zelf vraagt één bruto-maandsalaris als bemiddelingsvergoeding om werkgever en medewerker aan elkaar te koppelen.