Onverwachte stijging paratuberculosegevallen in Vlaanderen
Dat meldt Diergezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). De werkgroep paratuberculose heeft voorlopig geen verklaring voor de onverwachte stijging. Op dit moment loopt er een diepgaand onderzoek om de oorzaak van deze stijging te achterhalen. Met het onderzoek wil de werkgroep externe factoren uitsluiten, die eventueel van invloed kunnen zijn geweest op de betrouwbaarheid van de analyseresultaten.
Geen stijging in Nederland
In Nederland is het aantal paratuberculosebesmettingen al jaren stabiel. 77 procent van de melkveebedrijven heeft een status A, wat betekent dat er geen paratuberculose op het bedrijf is aangetoond. Navraag bij de Gezondheidsdienst Dieren (GD) leert dat het Nederlandse laboratorium geen stijging ziet van het aantal positief geteste paratuberculose monsters.
Trage ziekte
Paratbc is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) en kan leiden tot een ongeneeslijke chronische darmontsteking. De tijd tussen infectie en de eerste symptomen varieert van zes maanden tot vele jaren. Gemiddeld treden de eerste klinische symptomen op bij runderen tussen de 4 en de 6 jaar. De meest opvallende symptomen bij het rund zijn diarree en vermagering.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Diergezondheidszorg Vlaanderen, Wageningen UR