Melkveehouder Breimer streeft naar minimaal 50.000 kilo melk bij afvoer
Vele aspecten aan de melkveehouderij kunnen daartoe een steentje bijdragen, denkt Edwin (48) Breimer. Zelf ziet hij dat het omschakelen naar melken met een melkrobot enorm hielp om de productie op te schroeven en ook fokkerij en voeding spelen een rol. Zo stopte Breimer enkele jaren geleden volledig met het voeren van kuilgras aan de droge koeien. Dat bevalt goed, vertelt hij. „Kuilgras gaf destijds nog weleens problemen met de kation-anionbalans met melkziekte en opstartproblemen tot gevolg. Ik moet toch al voer aankopen en dan koop ik liever maïs en stro aan dan kuilgras. De koeien vreten enorm veel van dit rantsoen. Ze zitten gemiddeld op 14 à 15 kilo droge stof. Sinds we dit rantsoen voeren, hebben we geen melkziekte meer en 95 procent van de koeien kalft zelf af en ook de overgang van droogstandsrantsoen naar melkkoeienrantsoen gaat prima.”
Net niet TMR en -compact voeren
De melkkoeien op het bedrijf krijgen een rantsoen dat op drogestofbasis bestaat uit 9 kilo graskuil, 8 kilo snijmaïs, 0,5 kilo Spaans stro, 100 gram vet, 100 gram aanvullende mineralen, 4 kilo pulp- en raapmengsel (65/35-verhouding) en 7 liter water, aangevuld met maximaal 6,5 kilo krachtvoer in de robots. Het rantsoen heeft wat weg van TMR en benadert compact voeren, maar daar wil de ondernemer bij beide niet volledig naartoe. Breimer: „Wat wij doen, is net niet gelijk aan compact voeren. Er moet wel zoveel mogelijk gegeten worden aan het voerhek. Het rantsoen moet heel homogeen zijn, zodat elke bek vreten raak is. Daarom voegen we ruim 600 liter water toe aan het totale rantsoen. Ik wil niet helemaal naar TMR, omdat je volgens mij echte toppers moet kunnen blijven bijvoeren.”
Doel in zicht
De ondernemer is met een levensproductie van 42.000 kilo melk bij afvoer aardig op weg richting zijn doelstelling van minimaal 50.000 kilo melk bij afvoer. In het vakblad Melkvee – dat deze week in de brievenbus valt – staat een complete bedrijfsreportage van het bedrijf van Breimer. Nog geen abonnee? Vraag dan hier een proefabonnement aan.
Themadag voeding
Donderdag 12 maart vindt op deze boerderij in Toldijk de themadag Voeding: 'Waarom mag ik zelf niet bepalen wat ik vreet?' plaats, waarbij onder meer de relatie tussen voeding en levensduur aan bod komt. Het evenement is voor melkveehouders gratis toegankelijk en afsluitend geeft Edwin Breimer op deze dag zelf een rondleiding over zijn bedrijf. Aanmelden voor de themadag kan door hier te klikken en is verplicht om de themadag te kunnen bezoeken.