Kijk kritisch naar water- en voervoorziening in de droogstand
“De omstandigheden aan het voerhek en bij de waterbak bepalen voor een deel het succes van de droogstand”, vertelt Benders, die verwijst naar onderstaande grafieken. Deze koeien krijgen allemaal hetzelfde rantsoen. Je ziet dat de koeien die een lagere drogestofopname en eettijd hebben, bijvoorbeeld doordat ze lager in rang staan, meer kans hebben op baarmoederontsteking.
Tips voor goed water en voer in de droogstand
Leon Benders van Agrifirm deelt zijn tips voor een optimaal voerhekmanagement en watervoorziening:
Optimale voervoorziening voor droge koe
- Ga uit van 76 cm voerhekruimte per droogstaande koe. Koeien willen graag tegelijkertijd eten en droge koeien hebben een ruimere buikomvang dan melkkoeien.
- Probeer om altijd twee doorgangen vanuit de ligboxen naar het voerhek te creëren. Zo kunnen ranglagere koeien altijd vluchten voor ranghogere dieren.
- Let goed op de roosters. Zijn de roosters niet te glad voor koeien met al slapper wordende banden? En kunnen ze vanuit bijvoorbeeld een strohok goed op de roosters stappen?
Ideale watervoorziening in droogstand
- Zorg voor 8 centimeter waterbak per koe of 1 sneldrinker per 15 koeien. Ideaal is daarnaast 2 drinkpunten per groep droge koeien. Zo zorgt u ervoor dat ook ranglagere dieren voldoende mogelijkheid hebben om te drinken.
- Controleer dagelijks of de drinkbakken schoon zijn en reinig ze iedere week.
- Laat minimaal jaarlijks het drinkwater van uw droge koeien analyseren.
- Kwetsbare koeien kunt u na het afkalven ook even op weg helpen door ze lauwwarm water aan te bieden met een koedrank.
Een optimaal water- en voermanagement is stap 3 van het 7 stappenplan van Dry2Fit. Lees hier meer over de andere stappen.
Droogstand onder de loep
Verbeterpunten in de voer-en watervoorziening van droge koeien opsporen? Vraag dan hier een vrijblijvende afspraak aan met de droogstandsadviseur in uw regio.
Tekst: Agrifirm