‘Rust bewaren met mest uitrijden’
Vanaf begin februari meet voercoöperatie AgruniekRijnvallei in samenwerking met inkooporganisatie CropSolutions de bodemtemperatuur op verschillende plekken in het land.
De bodemtemperatuur is afgelopen week nauwelijks veranderd. Op dit moment schommelt de bodemtemperatuur tussen 5 en 7 graden Celsius, gemeten op 17 februari tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens en op 10 centimeter diepte.
Bemestingtechnisch mag de drijfmest op het land. De natuur is er klaar voor. De natte weersomstandigheden laat op veel plekken echter nog geen zware machines toe. Zelfs met sleepslangbemesten is het oppassen. Een paar weken geduld hoeft geen probleem te zijn. Voordat de eerste snede zich aandient, heeft de mest nog voldoende tijd om in te werken.
De T-som is inmiddels op de meeste plekken boven de 300 uitgekomen. In theorie mag de kunstmest erop. Met de natte omstandigheden is het nog niet verstandig om nitraathoudende kunstmest (waaronder KAS en KAS-zwavel) te bemesten. Nitraat is uitspoelingsgevoelig. De bodemtemperatuur is voor het gras nog aan de lage kant om direct veel voedingsstoffen op te nemen. Voor ammoniumhoudende of gestabiliseerde ureummeststoffen ligt dit anders. Deze kunstmestsoorten zijn minder uitspoelingsgevoelig en kunnen nu al bemest worden. Zeker met de huidige omstandigheden zijn deze kunstmestvormen het overwegen waard. Ook hiervoor geldt; mits de draagkracht het toelaat.
Lang gras
Een belangrijk gegeven is dat de grasmat vrijwel ongemoeid de winter uit is gekomen. Op sommige percelen staat zelfs al een pak gras omdat het door omstandigheden lang de winter is ingegaan. Ruwvoerspecialisten waarschuwen voor drijfmest op lang gras. De bemester goed aan de grond houden en voldoende water toevoegen zodat de mest niet op het gras blijft zitten, is het advies. Mest wat mee omhoog groeit zorgt voor extra vervuiling en schimmels in de kuil. Een andere optie is om deze percelen, die over het algemeen al vroeg gemaaid of beweid kunnen worden, pas na de eerste snede met drijfmest te bemesten en alleen kunstmest te rijden.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agrio archief, AgruniekRijnvallei