
Sleutelrol sorghum voor veredelaars


Speerpunten in veredeling
Nic Boerboom is sorghum veredelaar bij DSV zaden Nederland en schetste waar sorghum op het moment staat. Sorghum is van oorsprong een tropisch gewas dat koude tolerantie ontbeert. Een betere koude tolerantie betekent eerder kunnen zaaien, minder problemen met koude temperaturen of nachtvorst. Maar ook een snellere en betere wortelontwikkeling in het voorjaar waar de plant het hele groeiseizoen van kan profiteren.
Naast selectie op koude tolerantie zijn opbrengst en voederwaarde speerpunten voor DSV zaden. Een voordeel binnen de sorghum veredeling is de grote diversiteit aan sorghum types waarmee gekruist kan worden.
Een veredelingsdoel van DSV zaden is om het pluimaandeel t.o.v. plantaandeel te verhogen. Het zetmeel zit bij sorghum namelijk in de pluim. Als door een betere koude tolerantie en afrijping de zaden in de pluim ook echt afrijpen zijn hoge zetmeelgehaltes en hogere droge stof percentages rondom oogst te behalen.
2e generatie sorghum
Boerboom sloot zijn presentatie af door alvast een voorproefje te presenteren van het nieuwe ras dat DSVzaden volgend jaar wil introduceren. Vergeleken met de huidige sorghum rassen van DSV zaden noemt Boerboom dit nieuwe ras ook we “2e generatie sorghum.”
Volgens Boerboom mag bij dit nieuwe ras gedacht worden aan een opbrengst van +-16 ton droge stof per ha. Via nat chemisch onderzoek zijn ook de inhoud stoffen bepaald en werden zetmeelgehaltes gemeten van 350-380 gram zetmeel per kilo droge stof. De verteerbaarheid welke via Tilley & Terry gemeten werd kwam uit op 75,6% wat dicht bij die van gemiddelde snijmais uitkomt.
Doel is melk produceren
In zijn presentatie werden ook de verschillende stappen in de teelt toegelicht die aandacht vereisen. Maar de potentie van sorghum veredeling werd hiermee duidelijk zichtbaar. Wanneer alle aspecten van de teelt en oogst goed verlopen zijn mooie opbrengsten en voederwaardes te behalen.
In enkele zinnen werd door Boerboom ook verteld dat DSV zaden met behulp van een student van de HAS Den Bosch daarnaast onderzoek gedaan heeft naar het oogstmoment en conservering van sorghum en de invloed hiervan op de korrelhardheid. “We kunnen namelijk wel een mooi gewas telen, maar het gaat er uiteindelijk om dat de koe het om kan zetten in melk.”