PvdD wil parlementaire enquête NVWA
Ouwehand constateert dat er in de afgelopen elf jaar vele rapporten zijn verschenen, waaruit blijkt dat er volgens haar zeer ernstige tekortkomingen zijn in de inrichting en de uitvoering van het toezicht op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Verbeterplannen en reorganisaties hebben daar geen enkele verbetering in gebracht. „De bezem moet door het NVWA”, vond Ouwehand. „Maar het echte probleem is dat er te veel dieren worden gefokt en gedood in Nederland. Zelfs als men zich in slachterijen wel aan de regels zou houden, is het slachtproces verschrikkelijk."
„We moeten de hufters aanpakken”, zei PVV-er Dion Graus tijdens het debat over de incidenten in slachterijen. Twee weken eerder had hij samen met Wilders een aanklacht ingediend tegen slachterij Westfort. Graus pleitte voor een grotere rol voor de dierenpolitie, behoud van de dierenwelzijnsteams en hogere straffen voor bedrijven en medewerkers die zich niet aan de regels houden. Verder wilde hij de NVWA-top ‘saneren’.
Bandsnelheid en cameratoezicht
Bromet (GroenLinks) pleitte voor het verlagen van de bandsnelheid van de slachtlijnen. Daar sloten De Groot (D66) en Moorlag (PvdA) zich bij aan. „We moeten ingrijpen in de bedrijfsvoering om de druk eraf te halen. Dit moet in ieder geval gebeuren bij slachthuizen waar misstanden plaatsvinden”, verklaarde Futselaar (SP).
Er is een hoog efficiënt systeem ontstaan waarin tempo moet worden gemaakt, erkende Schouten. De bandsnelheid moet in haar ogen zodanig zijn dat er goed toezicht kan worden gehouden. „We mogen niet alle slachterijen over één kam scheren”, benadrukte Lodders (VVD) echter. „Maar mensen en bedrijven die onfatsoenlijk met dieren omgaan, moeten keihard aangepakt worden.” Lodders pleit voor effectieve en efficiënte controle door continu cameratoezicht op afstand door NVWA-medewerkers. Een interessante gedachte, reageert minister Schouten.
Voedselfraude en -veiligheid
„Er wordt te weinig gedaan tegen fraude”, stelde Geurts (CDA). „Bijvoorbeeld met biologische keurmerken. Meldingen moeten meer prioriteit krijgen, ook omdat er een hoog afbreukrisico is.” De handhaving van de voedselveiligheid is gebrekkig, vond De Groot. En dat is volgens Van Otterloo (50PLUS) vooral een probleem voor mensen die kwetsbaar zijn. Het voedsel in Nederland is in het algemeen veilig, verzekert de minister, maar de toezichthouders moeten alert blijven op risico's.
De NVWA is lang bezig geweest met een nieuw ICT-systeem. Maar dit project is stilgelegd nadat het Bureau ICT-toetsing van de overheid er negatief over heeft geadviseerd. Dat baarde Lodders en Geurts zorgen, omdat de kosten al zijn opgelopen tot 65 miljoen.
„Het is belangrijk dat het nieuwe ICT-systeem niet van bovenop wordt opgelegd”, antwoordde Schouten. „Maar van onderop wordt gedragen. Moorlag suggereerde om mensen met gezag en deskundigheid naar de organisatie van de NVWA en naar het systeem van toezicht en handhaving te laten kijken. Futselaar opperde dat de organisatie platter moet worden en meer gericht moet zijn op de uitvoering in de praktijk.
Media-aandacht
Het debat werd afgelopen week gehouden met de centrale vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar taken goed uitvoert. Incidenten in slachthuizen, fraude met biologische producten en problemen met een nieuw ICT-systeem. Er zijn diverse aanleidingen voor het voeren van een debat over het functioneren van de NVWA.
Er is in de media veel aandacht geweest voor misstanden in slachthuizen. Levende varkens kwamen in heet water terecht. En dieren werden mishandeld, waar aanwezige NVWA-medewerkers niet tegen optraden en ogenschijnlijk soms zelfs aan meededen. De Kamer stemt op 18 februari over de tijdens het debat ingediende moties.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio archief
Bron: Ministerie van LNV