‘Koetoilet’ dichtbij voorlopige emissiefactor
De zogenoemde ‘proefstalstatus’ geeft het bedrijf de mogelijkheid om uitgebreide testen te doen op meerdere bedrijven. Daarbij komt een RAV-erkenning voor de innovatie dichterbij. Het Cowtoilet zou daarmee de eerste RAV gecertificeerde bronoplossing zijn voor de melkveesector. Alle systemen die tot nu toe zijn goedgekeurd voor de melkveehouderij, behoren tot het type emissiearme vloer.
Het Cowtoilet laat koeien in de krachtvoerbox automatische en vrijwillig urineren. Doordat een deel van de urine gescheiden blijft van de mest, ontstaat er veel minder ammoniak. Wageningen UR berekende een reductie van 64 procent ten opzichte van een traditionele roostervloer. Eerste realtime metingen van Hanskamp bevestigen dat dit klopt. Het berekende resultaat is een emissie van 4,61 kg ammoniak per koe per jaar. Een traditionele roostervloer geeft op papier 13 kilo ammoniakuitstoot per koe per jaar.
Urine als kunstmestvervanger
Hanskamp is hoopvol dat bij de nieuwe EU-nitraatrichtlijn urine ingezet mag worden als kunstmestvervanger. Uit de proeven komt naar voren dat de pure urine die bij het Cowtoilet wordt opgeslagen veel stikstof en kali bevat, terwijl de drijfmest in verhouding juist meer organische stof en fosfaat bevat.