Gemiddelde stand lopende rekening -8.000 euro in 2019

Dat staat in de liquiditeitsmonitor voor de melkveehouderij die wordt opgesteld door Agrimatie, onderdeel van Wageningen UR.
In 2019 waren de melkopbrengsten per maand vrij stabiel. De grootste fluctuaties in de kasstroom werden vooral veroorzaakt door het aangaan van leningen en de ontvangsten van de betalingsrechten in december.
In 2018 was de liquiditeitspositie fors gedaald. Volgens Agrimatie had dat mogelijk te maken met investeringen in onder andere fosfaatrechten. 2019 begon dan ook met een sterk verminderde liquiditeitspositie en is na een kleine toename in de eerste paar maanden daarna vooral verder afgenomen.
Melk
De gemiddelde melkaanvoer daalde in 2019 met 0,7 procent. In Europa steeg de melkaanvoer vorig jaar met 0,7 procent. Voor de periode 2020-2030 wordt een jaarlijkse stijging van 0,6 procent geraamd. Over de afgelopen 10 jaar groeide de melkaanvoer jaarlijks met 1 procent.
De melkprijzen (zonder toeslagen en nabetalingen) bleven vorig jaar, na een stijging aan het eind van 2018, vrij stabiel en bewogen zich tussen de 34 en 36 euro per 100 kilo. In het laatste kwartaal steeg de melkprijs licht.
In 2019 herstelde vooral de prijs van mager melkpoeder, maar daalde de boterprijs. Per saldo zorgden deze tegengestelde bewegingen dus niet voor een grote verandering van de uiteindelijke fabrieksprijs. De Nederlandse kaasprijs liet een stijgende tendens zien na een daling in 2018.
Vooruitzicht 2020
Gezien de gunstige ontwikkeling van de Nederlandse en mondiale zuivelnoteringen wordt een stijging van de melkprijs verwacht in 2020. Wel heeft de notering van magere melkpoeder een zodanig niveau bereikt dat de concurrentiepositie ten opzichte van de wereldmarkt is verslechterd, aldus Agrimatie.
De melkproductie in Oceanië loopt achter op het voorgaande jaar. Door de bosbranden in Australië, diersterfte en krapte op de ruwvoedermarkt mag worden aangenomen dat hier op korte termijn geen verbetering in komt. In de VS neemt daarentegen de melkproductie net als in de EU licht toe. In de EU neemt de zuivelconsumptie gestaag af maar wereldwijd neemt deze nog toe zodat verwacht wordt dat de toename in de melkproductie door de markt wordt opgenomen.

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Agrimatie