Bovengemiddelde bodemtemperatuur maar nog even wachten met mest
Vanaf begin februari meet voercoöperatie AgruniekRijnvallei in samenwerking met inkooporganisatie CropSolutions de bodemtemperatuur op verschillende plekken in het land. Op dit moment schommelt de bodemtemperatuur tussen 6 en 7 graden Celsius, gemeten tussen 7.00 en 8.00 uur ’s morgens en op 10 centimeter diepte. De bodemtemperatuur ligt daarmee hoger dan het 5-jarig gemiddelde.
In de Bilt was er vorige week al sprake van een bodemtemperatuur van 8 graden op 10 centimeter diepte, zeggen metingen van het KNMI. Op dit moment meet de Bilt 6,6 graden. Vanaf 6 graden is er sprake van lichte bodemactiviteit. Tussen de 7 en 8 graden bodemtemperatuur gaat de bodembiologie volop aan het werk.
Wanneer is nu het juiste moment om te bemesten? Allereerst moet de draagkracht goed zijn. De draagkracht is op dit moment op veel plekken onvoldoende om mest uit te rijden. Zodra het land voldoende is opgedroogd, mag vanaf 16 februari de drijfmest erop.
Voor de kunstmestgift is het belangrijk dat er voldoende bodemactiviteit is om de mineralen op te nemen. Alleen de bodemtemperatuur is onvoldoende om het juiste bemestingsmoment te bepalen. Daarom wordt er ook gekeken naar meerdere factoren, waaronder de T-som. Als een T-som van 300 is bereikt en de bodemtemperatuur vrij constant boven de 7 graden zit met voorjaarstemperaturen in het vooruitzicht, dan kan de kunstmest erop. De T-som ligt op dit moment tussen de 200 en 250, afhankelijk per regio. De kunstmestgift mag daarom nog even wachten.
Vroege startgift?
De laatste jaren zijn er steeds meer veehouders die kiezen om al (gedeeltelijk) een vroege kunstmestgift toe te passen in februari. Dat doen zij zelfs soms al voor de drijfmestgift. Een vroege startgift kan een positieve werking hebben op de bodemactiviteit. Wel is het verstandig om naar de weersvooruitzichten te kijken. Lijken de temperaturen op te lopen, dan kan een kleine startgift met een ureummeststof of ammoniumhoudende meststof lonen. Zo krijgt de grasgroei een voorsprong en kan de eerste snede vervroegd worden. Zeker nu er nauwelijks sprake is geweest van winterse temperaturen.
Tekst: Sjouke Jacobsen
Begon na de HAS zijn loopbaan in de fokkerij en veevoedingsbranche. Sinds 2014 werkzaam voor Agrio, vanaf 2022 als freelance vakredacteur. Benut zijn praktijkervaring in de melkveehouderij voor Melkvee.nl en Vakblad Melkvee.
Beeld: Agruniek Rijnvallei, CropSolutions