
Wat te doen bij muizenschade in grasland?

Regionaal zien we veel muizenschade in het grasland. Er komen meldingen uit Friesland, Groningen en de Betuwe. In het Duitse Niedersachsen is 150.000 ha aangetast. De muizen graven gangen onder de graszode en vreten het gras op, hierdoor ontstaan vlekkerige tot volledig kale percelen.
Bij getroffen veehouders is er een kostenpost vanwege het beschadigde grasland maar er kunnen ook ruwvoertekorten ontstaan.
De zachte winter helpt niet. Momenteel lijkt de schade eerder toe dan af te nemen.
Muizenschade in grasland is vervelend voor de betrokkene. Er zijn geen eenvoudige oplossingen. Hieronder schetsen we enkele mogelijkheden:
Percelen die volledig door muizen zijn kaal gevreten:
- Indien mogelijk inzaaien met ultravroege of zeer vroege snijmais. Snijmais geeft in een korte tijd veel ruwvoer. Het groeiseizoen kan nog volledig worden benut. Let wel op dat dit alleen aan te raden is op goed ontwaterde percelen waar op tijd gezaaid en geoogst kan worden. Na de maisoogst kan het perceel opnieuw ingezaaid worden met gras. Let op: op zand en lössgronden moet dit gedaan worden voor 1 oktober. Denk ook aan de derogatievoorwaarden.
- Als er geen snijmais gezaaid kan worden of voorkeur wordt geven aan grasland kies dan voor herinzaai. Wel wachten tot de muizen verdwenen zijn. Kies voor een grondbewerking waarbij de gangen en nesten worden afgevlakt om verzakking na het zaaien te voorkomen. De machinekeuze voor grondbewerking hangt ook af van de grondsoort en de diepte van de muizengangen.
Percelen die pleksgewijs of deels door muizen zijn kaal gevreten:
- Bij 1 krachtige spruit per vierkante decimeter kan de mat nog dicht trekken. Zijn er grotere open plekken en speelt kweek geen rol dan is het advies om het perceel door te zaaien. Kies hierbij voor graszaadmengsels die snel kiemen en kunnen groeien in het voorjaar. Graszaadmengsels met 100% Engels tetraploid raaigras hebben de voorkeur, bijvoorbeeld COUNTRY Super Doorzaai of MilkMore 14.
- Bij veel kweek of andere matige en slechte grassen (o.a. ruwbeemd en witbol) het perceel eerst doodspuiten en herinzaaien of eerst snijmais telen en gras zaaien in het najaar. Voor herinzaai zijn meerdere mengsels beschikbaar afhankelijk van het gebruiksdoel.
- Tijdelijk doorzaaien met Italiaans raaigras. De kosten zijn lager en de ruwvoerproductie komt sneller op gang. Past wel alleen bij maaien en na 1-1,5 jaar moet weer opnieuw worden ingezaaid.
Op bedrijven met meerdere schadepercelen kan ook een combinatie gekozen worden van de verschillende opties. Daarmee spreid je ook de risico’s en de kosten.
Neem gerust contact op om met een van onze ruwvoerspecialisten te overleggen.
Tekst: DSV Zaden