Vuurwerk verwacht in Brussel
In voorbereiding naar de raad hebben de verschillende landen voorstellen opgestuurd voor maatregelen. In totaal heeft Nederland, als voorzitter, meer dan honderd – vooral tegenstrijdige - voorstellen geteld. Zo wil Frankrijk, met een aantal andere Zuid- en Oost-Europese landen, dat boeren hun productie beperken. Desnoods op straffe van boetes.
Dat is tegen het zere been van bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Ierland. Die stellen dat aanbodbeperking, als het alleen binnen de EU wordt toegepast, Europese boeren op achterstand zet ten opzichte van hun collega’s buiten de EU. Het schaadt ook het concurrentievermogen van de Europese landbouw, vinden de Angelsaksen, omdat een productiebeperking de meest ondernemende en efficiënte boeren bestraft.
Interventie en opslag
Veel landen bepleiten ook een verhoging van interventieprijzen, terwijl andere weer stellen dat boeren daardoor minder luisteren naar marktsignalen en er minder vraag zal zijn naar producten om risico te managen. Volgens Duitsland leidt een stijging van interventieprijzen tot nog meer overproductie.
Een grote groep landen, van Roemenië tot Spanje, wil dat het private opslagprogramma voor varkensvlees weer wordt geopend, en Frankrijk wil daar een verplichting voor afzet in het buitenland aan hangen. Maar Hogan heeft al eens gezegd dat hij geen budget meer heeft om dat te bekostigen. Bovendien moet al dat opgeslagen varkensvlees eens terug op de markt.
Extra inkomenssteun staat ook op menig verlanglijstje. Ook hier is de vraag waar dat van moet worden betaald. Er gaan stemmen op om daarvoor het crisisfonds te gebruiken, maar dat wordt gevoed uit de inkomenstoeslagen. Met andere woorden, als dat gebruikt wordt gaat de toeslag omlaag.
Uitkomst moeilijk te voorspellen
Italië vraagt om verplichte herkomstetikettering van zuivelproducten. Luxemburg is bang dat de melkindustrie daar, als klein land dat veel afzet in het buitenland, daar van de markt zal worden gedrukt. Denemarken zet alles in op het openen van buitenlandse markten, inclusief Rusland, en wil de ruimte krijgen om dat zelf te doen. Polen, waar nog steeds Afrikaanse varkenskoorts heerst, eist juist een gezamenlijk Europees optreden.
Maandag willen de ministers een besluit nemen. "Maar het is moeilijk te voorspellen wat er uitkomt", zei staatssecretaris Van Dam afgelopen woensdag. Toch zijn er een aantal maatregelen die door een groot aantal landen worden gedragen. Bijvoorbeeld een intensivering van de pogingen om de Russische markt te heropenen. Of zorgen voor een transparantere keten en meer marktmacht voor boeren, eventueel door middel van producentenorganisaties. Maar desondanks is er meer dat landen verdeelt dan verenigd. “We verwachten vuurwerk”, vertelde een bron bij het Nederlandse ministerie.