OIE: blijf alert op runderpest
![Diarree, koorts, uitvloeiingen uit ogen, neus en bek en zweren in de bek zijn kenmerken van runderpest.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/35/517/rinderpest_campaign.-detail.jpg)
De klinische symptomen van runderpest zijn koorts, vloeiingen uit de bek, neus en ogen, zweren in de bek en diarree en uitdroging. Dergelijke symptomen kunnen ook worden waargenomen bij andere ziektes, zoals BVD en mond- en klauwzeer. Daarom is het belangrijk dat dierenartsen er alert op blijven. Ook moet de ziekte onder de aandacht blijven in lesprogramma's van de opleidingen diergeneeskunde, stelt de OIE.
Laboratoria
Het belangrijkste risico voor een nieuwe uitbraak zit 'm bij de laboratoria. Over de hele wereld zijn laboratoria te vinden die bijvoorbeeld nog monsters met bloed of weefsels van besmette koeien in de vriezer hebben, of voorraden van vaccins met levende varianten van het runderpestvirus. Laboratoria worden dan ook opgeroepen om dergelijke materiaal op een veilige manier vernietigen, dan wel over te brengen naar door de OIE goedgekeurde runderpest-opslagfaciliteiten.
Opmerkelijk is dat er aan deze campagne ook een online computergame is gekoppeld. In het spel is het runderpestvirus uitgebroken. Doel van het spel is dat deelnemers zo snel mogelijk de bron van de besmetting opsporen en een wereldwijde verspreiding van het virus tegenhouden.
Eerste uitgebannen dierziekte
De runderpest was in 2011 de eerste dierziekte die wereldwijd werd uitgebannen. Dat kostte tientallen jaren en vele miljoenen dollars, aldus de OIE. Vooral in ontwikkelingslanden heeft de ziekte altijd veel schade teweeg gebracht en onder meer geleid tot grote hongersnoden.
![Foto van Gineke Mons](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/77/694/gien_nov_2022.150x150.jpeg)
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: OIE
Bron: OIE Wereldorganisatie voor Diergezondheid