Vanla onderzoekt verrijkte houtwal als apotheek voor vee
Het project van de Friese Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (Vanla) beschouwt de verrijkte houtwallen als natuurlijke apotheek voor zelfmedicatie van het vee. Als de dieren naast gras ook bladeren en twijgen van bomen en struiken tot zich nemen, krijgen ze ook extra mineralen, sporenelementen en vitamines binnen, is het idee.
Zwarte bes en hazelaar
De Vanla boeren willen de genezende werking van bomen en struiken benutten om hun vee gezond te houden. In oude literatuur hebben ze van diverse bomen en struiken uitgedokterd welke gezondheidseffecten deze teweeg kunnen brengen bij het vee. Zo helpt een zwarte bes tegen ontstekingen en een hazelaar zorgt voor een betere doorbloeding. „De natuur kan veel meer dan wij allen denken”, zegt Vanla secretaris Dictus Hoeksma. „Een bosje hulsttakken in de stal en je hebt geen last meer van ringschurft bij het jongvee. Simpel en het kost niks.”
Gister was de aftrap op het bedrijf van de familie Bloemhoff in Surhuisterveen, waar Eerste Kamerlid Joop Atsma de eerste boom plantte. Het project met de naam ‘De boomwal als apotheek voor vee en bron van biodiversiteit’ doet Vanla samen met de hogeschool Van Hall Larenstein, het Nordwin College, Landschapsbeheer Friesland, KennisCentrum voor Natuur en Leefomgeving en Stichting Wrâldfrucht.
Monitoren
Het Vanla project heeft een looptijd van vier jaar. De boeren en ook leerlingen van Hall Larenstein en het Nordwin College zullen in de zomer vee monitoren om te zien waar ze aan vreten. De veehouder houdt de gezondheidstoestand van zijn veestapel bij. Die combinatie levert praktijkgerichte kennis op zodat meer boeren dit kunnen toepassen op hun bedrijf.
Naast meer gezondheid voor hun vee zorgen de boeren in de Friese Wouden ook voor meer biodiversiteit in de boomwallen. Ze willen de leefomgeving van bijen en insecten verbeteren. Ook op ecologisch vlak levert een biodiverse boomwal voordelen op, zoals het verminderen van stikstof- en CO2-uitstoot en verfraaien van het cultuurlandschap.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Vanla