Friese boeren betrokken bij zwendel met Belgisch kasafval
Opsporingsambtenaren van de Friese milieudienst FUMO kwamen de praktijken op het spoor bij controle op asbestsanering op een melkveebedrijf in Oudemirdum. Daar kwam als 'bijvangst' aan het licht dat de melkveehouder willens en wetens via een fouragehandelaar in Nunspeet het Belgische tuinbouwafval in ontvangst had genomen. Ook een melkveehouder uit Koudum heeft toegehapt.
Het gaat om de reststromen uit de kasteelt van tomaten, paprika's en komkommers. Behalve plantenresten en steenwol zitten hier ook veel klemmetjes, draadjes en plastic bij. Dit afval moet worden afgevoerd en verbrand door erkende bedrijven. Dat kost wel 70 tot 100 euro per ton. Een afvalverwerker uit het Belgische Wervik omzeilde in 2018 de regels en bood het restafval met plastic aan als strooisel, via de Nederlandse fouragehandelaar. De beide boeren die het afnamen, wisten dat zij het afval niet mochten ontvangen, aldus de FUMO.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Pixabay
Bron: Leeuwarder Courant