Biodiversiteit verhoogt kostprijs met 2 tot 3 cent per kilo melk

Om de meerprijs inzichtelijk te maken stelde een brede expertgroep een aantal maatregelen vast. Per bedrijfsgroep werd gekeken naar het biodiversiteitsniveau van de 30 procent bedrijven die op deze maatregelen het beste scoren. Daarbij maakten de onderzoekers onderscheid tussen intensieve bedrijven, extensieve bedrijven en bedrijven op veen.
De meerprijs voor biodiversiteit ligt het hoogst voor bedrijven op veen (3,08 euro). De extra kosten voor intensieve en extensieve bedrijven liggen respectievelijk op 1,95 en 2,18 euro per 100 kilo melk. „Deze gemiddelden zijn indicatief; geen enkel melkveebedrijf is hetzelfde”, nuanceert onderzoeker Alfons Beldman van Wageningen Economic Research.
Meer kruidenrijk gras en ander krachtvoer
De maatregelen die melkveehouders kunnen nemen, gaan over het bouwplan (bijvoorbeeld groter aandeel gras als vervanger van mais en een groter aandeel blijvend grasland), directe natuurmaatregelen (bijvoorbeeld randenbeheer langs snijmaïspercelen, gedeeltelijk inzaaien met kruidenrijk grasland, bescherming van weide- en erfvogels), bedrijfsvoering (bijvoorbeeld optimalisatie bemesting en voeding) en klimaatmaatregelen (bijvoorbeeld krachtvoer met lagere footprint).
Dialoog
Het rapport ‘Meerkosten biodiversiteitsmaatregelen voor melkvee- en akkerbouwbedrijven’ is opgesteld in opdracht van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. In deze coalitie zitten boeren, bedrijven, terreinbeheerders, onderzoekers en overheden. Door de meerkosten inzichtelijk te maken kan er een dialoog ontstaan over hoe veehouders de extra kosten voor biodiversiteit terug kunnen verdienen.
Eerlijke beloning
„Het rapport laat duidelijk zien dat veel maatregelen, die helpen de biodiversiteit te verbeteren, ook echt een inspanning van ondernemers vragen en dus geld kosten”, zegt Ben Haarman, portefeuillehouder Natuur en Landschapsontwikkeling bij LTO, ook partner van de Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. „Als de samenleving zulke veranderingen wil, zal ze ook bereid moeten zijn om daarvoor te betalen. Dit rapport is een goede eerste aanzet voor een open dialoog met alle ketenpartners en publieke partijen over hoe boeren die willen bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit hier ook een eerlijke beloning voor kunnen krijgen.”
Klik hier voor het volledige rapport.