‘Jersey-ras vertienvoudigt in omvang in Nederland’

Dankzij de productie van Jersey-sperma door eigen stieren kan KI Samen scherpe tarieven hanteren, vergeleken met de concurrentie in Nederland die geen eigen Jersey-stieren verkoopt, zegt Scheepens. De bloedvoering van deze stieren is divers en bevat gerenommeerde stambomen van fokveestapels uit landen als Amerika, Australië, Engeland, Duitsland en Denemarken. Naast het aanbod uit de eigen stal biedt KI Samen ook Jersey-importsperma aan van het Engelse Cogent en Australische en Amerikaanse KI’s, maar niet uit Denemarken. Sperma van het Deense Viking Genetics stieren wordt in Nederland vermarkt door K&L. KI Samen vermeldt geen fokwaarden of verwachtingswaarden, omdat die volgens de organisatie internationaal erg lastig te vergelijken zijn.
Fosfaat wetgeving
Scheepens verwacht een snelle groei van het Jersey-marktaandeel vanwege de efficiëntievoordelen en de veel hogere melkprijs. „Door te fokken met het Jersey-ras boek je veel sneller vooruitgang in voerefficiëntie en reductie van stikstofverliezen en broeikasgassen dan door gerichte selectie binnen de Holstein-populatie.” Scheepens rekent op een stroomversnelling zodra minister Schouten van LNV besluit in de mestboekhouding een lager fosfaatgetal te koppelen aan Jersey-koeien, vergeleken met het Holstein-ras. „Was dat bij de invoering van de fosfaatwetgeving al gebeurd, dan was de markt voor stierensperma toen al op de kop gegaan. Ik kan het beleid niet veranderen. Maar ik weet wel zeker dat voerefficiëntie heel belangrijk wordt. Hoe je het ook wendt of keert en wat je er ook van vindt, zal de omvang van de veestapel onder druk blijven staan.”
Jersey’s in verouderde stallen
Naast de efficiëntie- en melkprijsvoordelen kunnen melkveehouders ingrijpende investeringen in verouderde stallen voorkomen door over te schakelen op het Jersey-ras. Scheepens gaat er vanuit dat zeker 10 procent van het totaal aantal melkveebedrijven in Nederland hiermee is geholpen.
Door te investeren in Jersey-stieren kan KI Samen de technologie van het sperma seksen ook beter laten renderen, aangezien stierkalveren van het Jersey-ras geen vleeswaarde hebben. Het wegvallen van het overgrote deel van de omzet en aanwas is een nadeel van het Jersey-ras.