Minder ammoniakuitstoot bij mesttoediening dan gedacht

Dat concluderen onderzoekers Paul Goedhart, Julio Mosquera en Jan Huijsmans, die oude en recente ammoniakmetingen beoordeelden met een aangepaste rekenmethode.
Sinds eind jaren tachtig meet WUR de ammoniakemissies van uitgereden mest op grasland met de ‘Integral Horizontal Flux-methode’. Bij die methode, die ook in andere landen wordt toegepast, rijden onderzoekers mest uit in cirkels van circa 50 meter doorsnede met twee ammoniakmeetmasten. De eerste mast staat midden in de bemeste cirkel en meet de ammoniakconcentratie op 5 tot 7 verschillende hoogtes. De tweede mast staat ruim buiten de cirkel, daar waar de wind vandaan komt en meet de achtergrondconcentratie van ammoniak in de lucht.
‘Rotgers en Hanekamp gebruikten verkeerde methode’
De afgelopen vijf jaar ontstond kritiek op de betrouwbaarheid van de ammoniakemissie-berekening. Critici als Jaap Hanekamp en Geesje Rotgers stelden daarnaast de effectiviteit van emissiearme mesttoediening ter discussie. Volgens Goedhart en Huijsmans klopten de conclusies van Hanekamp en Rotgers echter niet, zeggen zij in het Wageningse blad Resource. „Ze gebruikten een verkeerde statistische methode. Er is geen twijfel over onze bevindingen over de effectiviteit van emissiearme mesttoediening.”
Modelfouten
Toch ging statisticus Paul Goedhart nog eens naar de curve kijken, die de ammoniakconcentratie op verschillende hoogtes beschrijft. Hij zag dat de ammoniakmetingen eigenlijk niet zo goed passen bij de curve en bedacht een alternatieve curve. Ook stelde hij voor om rekening te houden met het feit dat hoge concentratiemetingen variabeler zijn dan lage metingen. Met deze aanpassingen werden 160 ammoniakproeven van WUR opnieuw geanalyseerd. Dit leidt er toe dat de ammoniakemissies in het veld gemiddeld 10 procent lager uitvallen. „Met ons aangepaste model gaan alle emissies bij mesttoediening naar beneden”, stelt Huijsmans. „Als je mest op het land brengt met een zodenbemester, is de emissiefactor niet 19 procent, zoals we eerst meldden, maar circa 17 procent. Bovengronds mest uitrijden leidt niet tot een emissiefactor van 70 procent maar van 63 procent.”
40 procent reductie met bijmengen water
Huijsmans heeft de afgelopen jaren ook ammoniakmetingen gedaan met verdunde mest. Dat leverde bij één deel water en twee delen mest een ammoniakemissiereductie van zo’n 40 procent op.