Natuurweide bepleit aparte stikstofaanpak bioboeren
![Bestuurslid Harrie Janssen van De Natuurweide.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/02/33/880/img_0035.-detail.jpg)
„Daarmee bedoelen we geen vrijstelling; we willen best onze bijdrage leveren. Maar de biologische melkveehouderij gebruikt al geen kunstmest”, vertelt hij in op de Biobeurs in Zwolle. „De stikstofverliezen per hectare grond zijn een stuk lager dan gangbaar. We weiden minimaal 180 dagen en er zijn genoeg leden die wel 220 dagen of meer weiden.” In de wei ontstaat geen ammoniak, maar daar wordt nu niet of nauwelijks rekening mee gehouden, wil Janssen maar zeggen.
Input minus output
Maar als er gekeken wordt naar de stiksfofverliezen per liter melk, komen biologische bedrijven ongunstiger uit, stelt hij. Dat komt door de gemiddeld lagere melkproductie op biologische bedrijven. Per hectare zitten biologische bedrijven volgens Janssen gemiddeld op 9.000 kilo per hectare, ongeveer de helft van het landelijk gemiddelde. Daar moet in de berekeningen voor de stikstofaanpak rekening mee worden gehouden, vindt de melkveehouder uit Overloon. „We worden nu afgerekend op de verliezen per liter melk, maar er moet worden gekeken naar het totale bedrijfssysteem. Eigenlijk zouden we volgens het oude Minas-systeem moeten rekenen, van input minus output is het verlies.”
Brabantse mileueisen
Als Brabander ziet de biologische veehouder zich ook geconfronteerd met de aanscherpte milieumaatregelen die de provincie heeft ingevoerd. „In 2024 zal ik mijn eerste stal moeten aanpassen, terwijl die zowel technisch als financieel nog niet is afgeschreven. En twee jaar later is de volgende aan de beurt.” De oplossingen worden gezocht in technische maatregelen zoals luchtwassers of emissiearme vloeren, geeft hij aan. „Maar voor ons bedrijf, met 4.000 uur weidegang, weegt die investering lang niet op tegen de reductie van de ammoniakuitstoot.”
De grote angst van De Natuurweide-bestuurder is dat de Brabantse aanpak met dwingende technische maatregelen wordt overgenomen door de overige provincies in Nederland om de stikstofproblematiek aan te pakken. „Terwijl de biosector juist bij uitstek de sector is die natuurvriendelijk werkt.”
Opkoopplan
Veel biologische melkveebedrijven zitten volgens hem dicht in de buurt van Natura 2000-gebieden en integreren hun bedrijfsvoering met natuurbeheer. Het plan van minister Schouten om bedrijven op te kopen nabij die gebieden, vindt hij om die reden dan ook niet verstandig. „Daar zitten juist de boeren die rekening houden met de natuur.”
Door de huidige stikstofcrisis staat de bedrijfsontwikkeling zowel bij biologische als bij gangbare bedrijven nu vrijwel stil. Bedrijven durven nu niet te investeren. Janssen: „De overheid komt steeds weer met kortetermijnmaatregelen. Het vertrouwen in de overheid is weg daardoor."
Nederland telt 480 biologische melkveebedrijven. Hiervan zijn er een kleine 300 aangesloten bij de vereniging De Natuurweide.