MTC boekt winst op de termijnmarkt

De Vlaams-Nederlandse MTC telt in Nederland 79 leden die bij elkaar 118 miljoen liter melk produceren. Een deel daarvan wordt afgedekt op de zuiveltermijnmarkt, om prijsricico's af te dekken. Vorig jaar werd de melk 'gehedged' voor prijzen die variëren van 37,2 tot 38,4 cent per liter. Gemiddeld kwam dat 1 à 2 cent boven de reguliere melkprijs uit. Maar winst maken is op zich geen doel, stelt Groot Wassink. „Het zou mooier zijn als de fysieke markt ook op dat niveau uit kwam. Eigenlijk zien we liever in de fysieke markt een hoge melkprijs, maar wanneer dit niet lukt is dit een heel mooie oplossing.”
Grote behoefte
De MTC ging bijna twee jaar geleden van start met als doel om prijsrisico's af te dekken. Dat daar behoefte aan is onder boeren, blijkt wel uit het feit dat de MTC vorig jaar in melkvolume en ledenaantal is verdubbeld, stelt Groot Wassink. „Dit concept spreekt aan; er zijn honderden boeren op voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Nu de kritieke opbrengstprijs circa anderhalve cent hoger ligt dan de daadwerkelijke melkprijs willen boeren graag zelf een deel van de melk voor een bepaalde prijs vastzetten. Maar je moet ook 8 cent per liter inleggen, dat moet ook maar net kunnen.”
Voor het lopende jaar is vrijwel alle ingelegde melk al afgedekt voor prijzen waar boeren tevreden mee zijn, zegt Groot Wassink. Hij verwacht over 2020 een vergelijkbaar resultaat als vorig jaar. In de periode september – december kunnen eventuele nieuwe leden zich aanmelden voor deelname in 2021.
In België is de MTC een jaar eerder opgestart. In totaal participeren in Nederland en België samen 220 boeren met een capaciteit van 300 miljoen kilo melk, waarvan 78 miljoen kilo wordt afgedekt op de termijnmarkt. De MTC is een zelfstandige coöperatie die wordt gefaciliteerd door de Nederlandse en Vlaamse DLV.