Tekort aan dierenartsen in slachterij geen gevaar voor voedselveiligheid
Dit antwoordt minister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Tjeerd de Groot en Bas Paternotte (beiden D66) naar aanleiding van de aflevering van Zondag met Lubach ‘De slacht & NVWA’ van 24 november 2019.
Hogere werkdruk
Het tekort aan dierenartsen leidt volgens Schouten wel tot een hogere werkdruk. „Dit heeft als gevolg dat er minder ruimte is voor opleidingen, werkoverleg en andere vormen van afstemming tussen dierenartsen.” Om de vacatures van toezichthoudende dierenartsen in te vullen, worden ook dierenartsen uit andere EU-lidstaten geworven, stelt Schouten. In Nederland studeren momenteel meer dierenartsen af in de richting van gezelschapsdieren dan landbouwhuisdieren. Dierenartsen afgestudeerd in andere richtingen dan landbouwhuisdieren kunnen echter ook werkzaam zijn als NVWA-controleur in slachterijen.
Voedselveiligheid
De Groot en Paternotte vragen zich af of het aantal dieren dat in Nederland wordt geslacht, te hoog is om de voedselveiligheid nog te garanderen vanwege het tekort aan controleurs en dierenartsen. Volgens Schouten is dat niet zo. „Er kan niet puur op basis van aantallen geslachte dieren gesteld worden dat een capaciteitstekort in het toezicht leidt tot risico’s voor de voedselveiligheid. Vanuit de wetgeving is dwingend voorgeschreven dat elk dier vóór en na het slachten beoordeeld wordt op risico’s voor de voedselveiligheid. Deze keuringen worden door de NVWA uitgevoerd ondanks het bestaande capaciteitstekort.”
De minister stelt dat de NVWA haar toezicht, daar waar mogelijk, steeds risicogerichter inricht. „De meeste capaciteit wordt gericht op de hoogste risico’s. Bepaalde diercategorieën vragen meer aandacht en tijd bij de keuringen vanwege de hogere risico’s voor de voedselveiligheid. De NVWA houdt rekening met deze diercategorieën bij de keuring en past ook haar toezichtregime daarop aan.”
Alleen vlees van dieren dat als veilig wordt beoordeeld, komt in aanmerking voor humane consumptie, schrijft de minister verder. „Het is belangrijk om hierbij te benadrukken dat het de primaire verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven is om de voedselveiligheid te borgen. De NVWA houdt toezicht op de naleving van de wettelijke regels, die aan de producenten van levensmiddelen gesteld zijn om de voedselveiligheid te waarborgen.”