Minder slepende melkziekte en andere gezondheidsproblemen bij stabiele productie
Dat blijkt uit onderzoek door de Wageningen Universiteit (WUR) en de Coöperatieve Rundveeverbetering (CRV). Productiegegevens van ongeveer 200.000 koeien stonden aan de basis van deze conclusie. Onderzoeker Marieke Poppe van Wageningen Livestock Research legt uit: „De productie van de ene koe schommelt enorm van dag tot dag, terwijl de productie van de andere koe stabiel is. We zagen dat koeien met een genetische aanleg voor een stabiele melkproductie vaak ook een genetische aanleg hadden voor een goede uiergezondheid en weinig metabole problemen, zoals slepende melkziekte. Ook leefden koeien met een stabielere productie langer.”
Vermogen om met problemen om te gaan
Dat de verschillen in stabiliteit van de melkproductie in de genen terug te vinden is, maakt het direct mogelijk om te fokken op minder schommelingen. „Dagelijkse melkproductiegegevens kunnen ons dus helpen om veerkrachtigere koeien te fokken die beter tegen een stootje kunnen”, zegt Poppe, waarna ze toelicht waarom schommelingen in melkproductie iets zeggen over het vermogen van koeien om met problemen om te gaan. „Als een koe te maken krijgt met een ziekte of andere complicatie, zal haar productie tijdelijk zakken. Dit is vergelijkbaar met mensen: als wij ziek zijn, doen we het ook tijdelijk wat rustiger aan. Zulke kortstondige productiedalingen uiten zich als schommelingen in melkproductie, en die zie je dus minder bij koeien die goed kunnen omgaan met stressfactoren.”
Tot voor kort waren voor genetisch onderzoek enkel melkproductiemetingen beschikbaar, die eens in de 3-6 weken werden gedaan. Hierdoor was het tot dan toe niet mogelijk om te kijken naar variatie in productie van dag tot dag. Onderzoeker Han Mulder: „Met het beschikbaar komen van dagelijkse productiemetingen door melkrobots, kregen we een unieke kans om kortstondige productieschommelingen te bestuderen als maat voor ‘probleemloosheid’ of ‘veerkracht’ bij koeien.”
'Veerkracht' als fokwaarde
In het vervolgonderzoek op het onderzoek naar de schommelingen in melkproductie zoeken de onderzoekers uit of er meerwaarde is om een ‘veerkrachtkenmerk’ als fokwaardekengetal mee te nemen naast bestaande kenmerken als uiergezondheid en levensduur.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Stefan Buning
Bron: Livestock Research Wageningen UR