Fotoserie: ‘Heel Bremen op zijn kop’
Honderden Nederlandse boeren trokken in de vroege ochtend van vrijdag 17 januari richting het Duitse Bremen. Om de Duitsers te bedanken voor hun steun tijdens de Nederlandse boerenprotesten op 18 december, strijkt nu de Nederlandse landbouwsector neer op het grondgebied van het buurland. Volgens Ritsema zijn er ongeveer 2.000 trekkers in de stad te vinden, waarvan honderden Nederlandse.
Op zijn kop
„Het is heel gemoedelijk hier. Heel gezellig. De Duitse boeren waarderen het ook enorm dat we er zijn. Gelukkig maar, want wij zijn hen ook gruwelijk dankbaar voor hun steun op 18 december”, vertelt de boer over de impact die hun komst heeft. „En de rest vindt het ook geweldig. Kijk, in Den Haag kennen we het al heel goed; de protesten. Om de zoveel tijd staan daar zoveel scholieren, om maar een voorbeeld te noemen. Maar hier in Bremen kennen ze dat helemaal niet. Mensen weten niet wat ze zien. Heel Bremen staat op zijn kop. Overal juichende en filmende mensen. Ja, het is heel gaaf hier. De stemming is hier beter dan in Den Haag.”
Brussel
De bomenboer zegt dat de Duitsers een aantal dezelfde beleidsmatige obstakels hebben als de Nederlanders. „De Duitsers zitten net als wij met een mestprobleem, met oneerlijke prijzen en een overheid die niet luistert. Maar zij weten net zo goed als wij dat we ook een vuist moeten maken tegen het beleid in Brussel. Dus dat protest zit er ook een keertje aan te komen. Daarvoor is dit protest ook heel goed, om connecties te maken. Want als we naar Brussel gaan, is het samen met de Duitsers en de Belgen.”
Solidair
Ondanks dat de dieselkosten omhoog schieten met dergelijke uitjes, zegt Ritsema er open voor te staan om vaker naar Duitsland te rijden bij protesten. „Die kans is zeker aanwezig. We moeten elkaar steunen, solidair zijn. Ik denk dat er bij de volgende protesten in Nederland ook vast wel weer wat Duitsers zullen zijn.”
Meer foto's volgen.
Tekst: Seb van Dijk
Seb is sinds 2018 redacteur van de Agrio-redactie Politiek en Beleid. In 2017 studeerde Seb af als zowel communicatiedeskundige als journalist aan Hogeschool Windesheim te Zwolle. Deze twee expertises zet hij dagelijks in bij het schrijven van artikelen, diverse coördinerende werkzaamheden en het ontwikkelen van nieuwe media.
Beeld: Chirkaan, Telegram, Bart Ritsema