
‘De verteerbaarheid maakt het verschil’

Bij een goede afrijping en een normale kolf-plantverhouding zitten er in zetmeelgehalte geen grote verschillen tussen maisrassen. Er zijn wel zetmeelrijkere korrelmaistypes, die enkele procenten meer zetmeel kunnen produceren dan echte snijmaistypes. Deze passen goed in hele grasrijke rantsoenen, waar de energie uit zetmeel hard nodig is. De NDF-verteerbaarheid varieert daarentegen van 40 tot 60 procent tussen maisrassen!
VEM = zetmeel + NDF
De VEM waarde van snijmais wordt berekend uit het zetmeel, de celwanden (NDF) en overige componenten zoals o.a. RE, RVET en suiker. Gemiddeld levert zetmeel 45% en de celwanden 30% van de VEM. Bij een gelijkblijvende overige samenstelling neemt de VEM waarde per 5% hogere celwandverteerbaarheid tot met 30 VEM per kg ds. Dat zien we ook terug op kuilanalyses:
Ga komend seizoen ook voor de hoogst mogelijke VEM-opbrengst van je hectares maisland:
- Bekijk de aanbevolen maisrassen voor komend seizoen
- Vraag je ruwvoerspecialist om advies op maat: