Melkproductie belangrijkste indicator voor bewust latere inseminatie
Onderzoekers van de universiteit hielden interviews met duurmelkende melkveehouders en vroegen daarbij naar de motivatie en strategie bij het bewust verlengen van de lactatie. De universiteit analyseerde verder ook onder meer de inseminatie- en melkcontrolegegevens van de groep melkveehouders.
Minder afkalfmomenten
De voornaamste redenen van de 13 Nederlandse melkveehouders in het netwerk ‘Duurmelken’ om de lactatie van hun koeien bewust te verlengen waren minder afkalfmomenten, minder kalveren, droogzetten bij een lagere melkproductie, betere bevruchtingspercentages en besparing van arbeid rondom droogzetten en afkalven, schrijft de WUR. De selectiecriteria van koeien voor een verlengde lactatie waren verschillend per veehouder en meestal gebaseerd op de melkproductie tijdens de piek van de lactatiecurve, de daling in melkproductie of het aantal dagen in lactatie.
Vruchtbaarheid blijft gelijk
Op de netwerkbedrijven was het percentage drachtige dieren na eerste inseminatie niet hoger bij latere eerste inseminaties. In die zin bleef de vruchtbaarheid gelijk. Het effect van inseminatiemoment op de vruchtbaarheid was echter verstrengeld met melkproductieniveau. Juist de hoogproductieve koeien werden namelijk geselecteerd voor een verlengde lactatie. Naast selectie van de hoogproductieve koeien voor een verlengde tussenkalftijd, kan ook het slecht drachtig worden van hoogproductieve koeien aan het begin van de lactatie, of een minder negatief effect van de dracht op de lactatiecurve reden zijn voor een hogere piek en hogere 305-dagenproductie bij een langere tussenkalftijd. Ondanks de hoogste 305-dagenproductie was de melkproductie per dag tussenkalftijd meestal niet het hoogst bij de langste tussenkalftijd.
Duurmelken bij vaarzen
Bij Deense melkveebedrijven waar bij koeien bewust de lactatie werd verlengd, zijn de effecten van het verlengen van de tussenkalftijd met 2 of 4 maanden op de totale melkproductie klein. Wanneer alleen bij de vaarzen de lactatie werd verlengd, was er zelfs helemaal geen verschil in melkproductie per bedrijf per jaar, maar waren er wel minder afkalfmomenten en minder dagen droog per jaar. Voor de emissie van broeikasgassen per eenheid melk gold dat wanneer het verlengen van de lactatie gepaard gaat met een verlengde levensduur van melkvee, dit de broeikasgasemissies per eenheid melk sterk vermindert.
Praktijkproef Dairy Campus
Parallel aan het netwerk ‘Duurmelken’ loopt op de Dairy Campus een proef met 150 koeien en drie verschillende inseminatietijdstippen: vanaf 50, 125 of 200 dagen in lactatie. De laatste koeien zullen deze proef eind januari 2020 verlaten, de resultaten uit deze proef komen in de loop van 2020 beschikbaar.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Tekst: Wageningen Livestock Research
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen Livestock Research