FrieslandCampina versoepelt vriespunteisen
Een kortingspunt wordt vanaf dit jaar uitsluitend gegeven, wanneer het rekenkundig gemiddelde van alle leveringen in een maand boven de -0,515 graden Celsius liggen én minimaal één levering een waarde van boven de -0,510 graden Celsius heeft. Dat betekent dat een enkele uitschieter boven de -0,510 graden Celsius of een maangemiddelde van -0,511 graden Celsius geen problemen meer oplevert (zie tabel).
Enkelvoudige leveringen | Maandgemiddelde | Kwaliteitskortingpunten |
≤ -0,510 °C | ≤ -0,515 °C | 0 |
> -0,510 °C | ≤ -0,515 °C | 0 |
≤ -0,510 °C | > -0,515 °C | 0 |
> -0,510 °C | > -0,515 °C | 1 |
Einde aan soap
Melkvee.nl schreef in mei 2019 al over problemen met de aangescherpte FrieslandCampina vriespuntnorm. Bij twee melkveehouders dreigde melkweigering wegens een structureel te hoge vriespuntwaarde. Tientallen melkveehouders deden na het artikel over deze twee melkveehouders vergelijkbare verhalen bij de redactie van melkvee.nl.
Na een onderzoek van COKZ in samenwerking met Wageningen Food Safety Research – op verzoek van de NZO – sluit FrieslandCampina uit dat technische oorzaken de verhoogde vriespuntproblemen verklaren. FrieslandCampina: „Op basis van die conclusie moeten we er in de toekomst rekening mee houden dat de verhoging – die in de afgelopen zomer is gezien – vaker kan voorkomen, ook al was in eerdere jaren geen sprake van zo’n grote spreiding door het jaar heen. Daarom is besloten om de normering voor vriespunt voor leden-melkveebedrijven in Nederland te verruimen.”
Boetes vanwege een te hoog vriespunt zijn uiteindelijk nooit gegeven, aldus de woordvoerder van FrieslandCampina.
Voorbehandelen met dip
De zuivelverwerker versoepelt ook de eisen voor dippen, sprayen en uierbehandeling. Tot en met 2019 mocht dat alleen ná het melken, maar omdat uit onderzoek van de NZO is gebleken dat er geen residuvorming plaatsvindt bij wettelijk toegestane voorbehandelingsmiddelen, mag dat vanaf nu ook vóór het melken.
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: FrieslandCampina