Menselijke keten tegen gedwongen slacht IBR-koeien
Enkele honderden personen, waaronder vele boeren met hun tractoren, vormden zondagmiddag een menselijke keten op het erf van het melkveebedrijf van de familie Giesen in Nütheim-Aken (Dld.). Daarmee protesteren ze tegen het besluit van de diergezondheidsdienst uit de regio Aken om in totaal ruim 800 gezonde melkkoeien en jongvee gedwongen te slachten. Hiervan vertoeven ruim 530 dieren op het bedrijf van de familie Giesen. Tijdens een melkcontrole in juli 2019 werd bij de drie verschillende naburige melkveebedrijven het IBR/BHV1 virus aangetroffen. De drie bedrijven zijn gevestigd aan de zuidkant van Aken, nabij het drielandenpunt Duitsland-België-Nederland. Giesens veestapel vertoont geen ziektebeelden. Voor de diergezondheidsdienst in de regio Aken was het aantreffen van het IBR-virus echter de reden om de slacht van alle runderen te verordonneren. Tegen dit besluit startten de drie veehouders een juridische procedure. De eerste stap naar de rechtbank hebben ze verloren. De rechter stelde de gezondheidsdienst in het gelijk. Op 3 februari volgt een hoger beroep bij de rechtbank in Aken. De gezondheidsdienst heeft aangegeven niet tot een gedwongen slacht van de dieren over te gaan, voordat alle juridische procedures zijn afgehandeld.
Petitie
De situatie op de drie bedrijven roept veel reacties op. Een petitie op internet dit besluit ongedaan te maken, is inmiddels ruim 76.000 keer ondertekend. Politici roepen op tot een oplossing waarbij de gezonde dieren kunnen blijven leven. De organisatoren van de protestbijeenkomst zondagmiddag gaan ervan uit dat de druk op de politiek na deze demonstratie verder zal toenemen. Sinds juli 2015 mogen runderen in Duitsland niet meer tegen IBR/BHV1 worden geënt. Melkveehouder Lambert Giesen vindt dit onverteerbaar en stelt dat deze regelgeving moet worden aangepast.
Artikel 10-land
Met betrekking tot IBR is Duitsland een artikel-10-land. Dit betekent vrij van IBR. Nederland is een artikel-9-land. „Binnen Europa is afgesproken dat een artikel-10-land niet mag enten tegen IBR en dat bij een IBR-uitbraak de veestapel van het betreffende bedrijf moet worden geslacht. In ons artikel-9-land mogen we het virus met vaccinatie te lijf gaan”, verklaart dierenarts Jurgen Cramer uit Sittard het verschil tussen Duitsland en Nederland. Beroepshalve komt hij ook regelmatig op Duitse rundveebedrijven.
Grensregio
Opvallend is dat het IBR-virus sinds eind 2017 rondwaart in de Duitse regio die grenst aan Limburg. Naast de regio Aken steekt het ook de kop op rond Waldfeucht-Heinsberg (ter hoogte van Echt). Eind 2017 werden in Heinsberg op een melkveebedrijf 140 koeien geslacht. In het voorjaar 2018 gevolgd door 180 dieren van een zoogkoeienbedrijf nabij Waldfeucht en in juni 2018 maakten 260 koeien van een melkveebedrijf in Heinsberg een vroegtijdige gang naar het slachthuis door IBR. Een van deze twee melkveebedrijven betrof een vooraanstaand topfokbedrijf met opvallend goede bloedlijnen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Guus Queisen
Bronnen: BRF, Aachener Zeitung, WDR