DDB: publicatie fosfaatrechten niet verplicht bij waarde onder 5 ton

„Wij hebben dat maandag meteen grondig laten uitzoeken door onze jurist Erik Jansen”, zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema. „Bij staatssteunbedragen onder de 500.000 euro is publicatie niet verplicht.”
Aangezien minister Schouten heeft aangegeven dat de rechten in 10 jaar tijd mogen worden afgeschreven, is de waarde nul voor iedereen die van plan is om tot 31 december 2028 door te boeren, stelt Van Keimpema. Zonder fosfaatrechten kun je geen melkvee houden, dus als je ze niet verkoopt is de boekwinst is ook nul.
De DDB heeft meteen een voorbeeldbrief laten opstellen waarmee boeren bezwaar kunnen maken tegen publicatie. Die brief is te downloaden op de site van de DDB.
Waardebepaling
De RVO heeft vrijdag aangekondigd dat morgen, op 15 januari, openbaar zal worden gemaakt hoeveel fosfaatrechten veehouders hebben ontvangen. Aangezien de uitgifte van fosfaatrechten wordt beschouwd als staatssteun, is volgens Brusselse richtlijnen publicatie verplicht bij bedragen boven de 500.000 euro. Maar hoe die waarde wordt bepaald, is volgens Van Keimpema ook niet duidelijk.
„Als wordt uitgegaan van de datum van uitgifte, is de waarde nul, want toen waren de rechten nog niet verhandelbaar”, geeft zij aan. „Dus hoe wordt de waarde van de staatssteun vastgesteld? Is dat op basis van de dagwaarde van vandaag? Dat is helemaal niet duidelijk. Eigenlijk weet je alleen wat de fosfaatrechten waard zijn als je stopt en je rechten verkoopt. Dan gaat er nog 20 procent afroming van af, plus de belasting. Als je dan minder dan 500.000 euro overhoudt, is publicatie ook niet verplicht. Hier heeft het ministerie niet goed over nagedacht.”
'Beter uitstellen'
Volgens de richtlijnen had een en ander binnen een half jaar na toekenning openbaar gemaakt moeten worden. „Die termijn is al ruimschoots verstreken. De minister kan de publicatie dan beter uitstellen tot een en ander goed is uitgezocht.” Voor een grote groep bedrijven is publicatie hoogstwaarschijnlijk niet verplicht, stelt ze. „En binnen de AVG-privacywet zijn de sancties ook niet mals wanneer privacygevoelige informatie onterecht openbaar wordt gemaakt.”
Vandaag nog sturen de DDB en Farmers' Defence Force een brief met deze strekking naar minister Schouten.
Boxtel
De aangekondigde publicatie heeft onder melkveehouders veel onrust teweeggebracht, stelt Van Keimpema. „Vooral grote bedrijven vrezen dat ze het doelwit worden van actievoerders omdat ze dan makkelijker te vinden zijn. De gebeurtenissen van vorig jaar met de bezetting van het varkensbedrijf in Boxtel hebben er behoorlijk in gehakt.”