80% van ziektes in de droogstand onzichtbaar
“Op papier klopt alles vaak wel, maar met de juiste monitoring haalt u informatie naar boven die u anders niet hoort of ziet. Monitoring is daarom een belangrijk onderdeel van de droogstand. Registreer hoe de koe is drooggezet, met welke conditiescore, hoe de koe is afgekalfd en of er eventuele problemen zijn geweest. Om het subklinische gedeelte goed in beeld te krijgen, vullen we de monitoring aan met individuele melk- of bloedmetingen”, legt Fuite uit. “Uiteraard geeft een grove meting via de MPR een eerste inzicht. Daarnaast is het belangrijk om de individuele situatie binnen twee weken na afkalven in beeld te brengen. Daarvoor werken we graag samen met de dierenarts. Hij of zij kan tijdens de bedrijfsbezoeken steekproefsgewijs bij een aantal koeien bloed afnemen voor ketose-bepaling. Via de bloedwaardes kunnen we samen bepalen of de koe er gezond bij staat en of er nog verbeterpunten zijn.”
Rantsoen bepaalt 60% van succes droogstand
“Ongeveer zestig procent van het succes van de droogstand hangt af van het juiste rantsoen. Voor de overige veertig procent zijn management en huisvesting de bepalende factoren”, aldus Remco Fuite. “Daarom hebben wij een 7-stappenplan gemaakt, dat helpt om het totaalplaatje goed in beeld te krijgen.”
Geen verrassingen
Het 7-stappenplan van Dry2Fit legt zichtbare én onzichtbare problemen bloot. “Zo kunnen we nog meer werken aan het voorkomen van problemen in de droogstand. En dat zorgt voor werkplezier. De energie die u er preventief in stopt is planbaar, terwijl het werk met een onverwacht zieke koe nooit gelegen komt. Weten dat u in de stal niet voor verrassingen komt te staan, geeft een gerust gevoel”, besluit Fuite.
Onzichtbare problemen opsporen
Wilt u de droogstand op uw bedrijf ook een gestructureerd doorlopen en onzichtbare ketose, melkziekte of andere ziektes opsporen? Vraag hier een vrijblijvende afspraak met de adviseur in uw regio aan.
Tekst: Agrifirm