Australische melkveehouder vreest voor voortbestaan sector door branden
De bosbranden van dit seizoen in Australië hebben inmiddels een gebied platgebrand van 10,7 miljoen hectare, aldus The Guardian. Ter vergelijking: heel Nederland is nog niet half zo groot met een oppervlakte van nog geen 4,2 miljoen hectare. De branden hebben dit seizoen een half miljoen dieren gedood, waaronder vee over de New South Wales (NSW) South Coast en Gippsland in Victoria. Duizenden runderen, schapen en paarden zijn omgekomen in de branden en sommige boeren zijn gedwongen honderden dieren te euthanaseren.
Aanvoer verse melk in gevaar
Melkveehouder Robert Miller, die zijn koeien houdt aan de zuidkust van Australië, zei dat de aanvoer van verse melk aanzienlijk zou kunnen worden aangetast, omdat bosbranden door cruciale zuivelgebieden razen. „Elke melkveehouder in NSW lijdt nu. We hebben een tekort aan melk en het wordt alleen maar erger”, zegt hij tegen ABC news.
De branden hebben meer dan 160 hectare van Millers weiland vernietigd. Dat komt neer op de helft van zijn landbouwgrond. De ondernemer was in staat om de helft van zijn vaarzen te redden van de vlammenzee, maar ongeveer 200 dieren stierven toch op nieuwjaarsdag. „Het is emotioneel en stressvol genoeg alleen om te gaan met de branden thuis, maar om dieren te euthanaseren… Het is ons levensonderhoud”, zegt hij.
Miller zegt dat afgesloten wegen beperkte toegang bieden tot het voer dat nodig is om de dieren te voeden, die de bosbranden hebben overleefd. „Ik heb geen voer meer. We wachten op vrachtwagens om voer binnen te brengen, maar met de branden is het te gevaarlijk om hooi te brengen. Alle weilanden zijn verbrand.”
Voer onbetaalbaar
Hoewel veel boeren de omvang van de schade nog moeten beoordelen, zegt Miller dat dringende steun van de overheid nodig is: „We hebben geen geldreserves. We hebben al zo lang droogte. We kunnen de rekening van 10.000 - 15.000 dollar (6.200 tot 9.300 euro) per dag om dieren te voeren niet betalen.”
Een woordvoerder van minister van Landbouw Bridget Mackenzie zegt dat er noodbetalingen beschikbaar zijn in door brand getroffen gebieden. „Sommige droogtehulpmaatregelen zijn beschikbaar voor boeren in nood, ongeacht de oorzaak”, aldus de woordvoerder.
Volgens Miller moeten retailers de prijs van zuivelproducten verhogen om de industrie te ondersteunen. „De prijzen voor melk moeten omhoog. Ik zei naar 1,50 dollar per liter (0,93 euro), maar misschien moet het naar 1,75 dollar (1,08 euro) gaan.”
Koeien 60 uur niet gemolken
Supermarkten zoals Coles en Woolworths zeggen dat recente branden geen invloed hebben gehad op de levering van verse melk, maar Max Roberts, president van Bega Cheese, zegt dat dit kan veranderen, omdat veel boeren niet in staat waren te melken vanwege stroomuitval: „Bij een aantal melkveebedrijven werden door stroomuitval koeien tot 60 uur lang niet gemolken. Daar gaat zeker productieverlies optreden.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Flickr
Bronnen: The Guardian, ABC News Australia