‘Vraag naar goedkoop voedsel maakt eten van rood vlees noodzakelijker’
Dat stelt professor Alice Stanton van de Ierse Royal College of Surgeons. De reden voor de drastische verlaging van de voedingswaarde ligt in het feit dat boeren de vraag naar goedkoop voedsel proberen te vervullen. „Voor plantaardig voedsel is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolieten tot 50 procent lager dan 50 jaar geleden”, aldus Stanton in The Guardian. „Omdat bij de veredeling van de planten vooral geselecteerd is op volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk, zodat het product er in de schappen maar zo goed mogelijk uit ziet. Er is niet geselecteerd op de nutriënten in het product.”
Veganistisch dieet ingewikkeld
Stanton is in principe niet tegen vegetarisme of veganisme. „Het is mogelijk om een gebalanceerd, vegetarisch dieet te hebben, zegt ze. „Met een veganistisch dieet is het een grotere uitdaging, maar nog steeds mogelijk. Daar is veel kennis en inspanning voor nodig, die de meerderheid van de bevolking niet heeft en doet. Mensen hebben geen tijd om een gebalanceerd dieet uit te stippelen met een variëteit aan verschillende plantaardige voedingsstoffen.”
Vorig jaar zeiden 37 wetenschappers nog dat Europeanen en Noord-Amerikanen hun roodvleesconsumptie juist met 80 procent zouden moeten verminderen. Dat moest helpen de wereldwijde broeikasgasuitstoot te verminderen. Stanton: „Het is goed om broeikasgasemissies aan te pakken, maar ik ben bezorgd over het feit dat vermindering van consumptie van rood vlees wordt aangedragen als de oplossing daarvoor. Twee tot vier keer per week rood vlees eten beschermt tegen hartaanvallen, beroertes en kanker en zeker in de eerste drie levensjaren van een mens zijn de nutriënten uit rood vlees voor een kind onmisbaar.”
Balans
Niet alleen plantenvoedingswaarde verminderde, weet Stanton. „Studies laten zien dat de hoeveelheid omega-3 vetzuren in Schotse zalm ook met de helft verminderde.
Will Jackson van de Engelse Agriculture and Horticulture Development Board (Land- en tuinbouw ontwikkelingsraad) sluit zich aan bij de woorden van Stanton. „Het sleutelwoord is balans. Verschillende voedingsgroepen werken het beste, wanneer ze samen gematigd worden gegeten als onderdeel van een gebalanceerd dieet.”
Lees het volledige (Engelstalige) artikel uit The Guardian hier.