Duidelijkheid derogatie pas in maart of april
Als de derogatie in de loop van dit jaar verleend wordt, gaat deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 gelden. Pas dan worden data bekend over het aanvragen van een derogatievergunning, het nemen van grondmonsters en het opstellen van bemestingsplannen.
Aanvullende voorwaarden
Nederland kreeg twee jaar geleden derogatie voor twee jaar. Normaal gesproken is dat voor vier jaar, maar Brussel eiste meer zekerheden dat Nederland zich ook werkelijk aan de afspraken met de EU zal houden. Of voor de periode 2020-2021 weer derogatie wordt verleend, is afhankelijk van een positief advies van het Nitraatcomité in Brussel. De Europese Commissie kan op basis hieraan de derogatie definitief verlenen. Het is mogelijk dat de Europese Commissie nog aanvullende voorwaarden gaat stellen.
Grondmonsters
In 2018, toen de derogatie ook pas later in het jaar bekend werd, waren grondmonsters één jaar langer geldig: vijf in plaats van vier jaar. Het is nog onzeker of dat nu ook gebeurt. Als dit niet zo is, zijn grondmonsters van vóór 1 februari 2016 niet meer geldig voor derogatie 2020. Mede omdat de uitkomsten van de grondmonsters gebruikt kunnen worden voor fosfaatdifferentiatie, kiezen sommige melkveehouders ervoor niet te wachten met het laten nemen van de monsters.
Derogatievergunning en bemestingsplan
Een derogatievergunning en bemestingsplan moeten normaal gesproken uiterlijk op 31 januari worden aangevraagd. Als de derogatie pas later bekend is, wordt hiervoor een latere einddatum bekend gemaakt.