
Diervoerderfabrikanten verlagen koperadvies na problemen met overmaat

De GD ontving steeds vaker signalen dat er sprake was van een (te) hoge concentratie koper in de lever. Daarop heeft de gezondheidsdienst samen met veevoerbedrijven gekeken naar de kopervoorziening in rantsoenen van melkvee. In de praktijk bleek de koperadviezen die voerbedrijven hanteren veelal te hoog.
Het onderwerp is ook besproken tijdens een aantal bijeenkomsten van deskundigen van Schothorst Feed Research, Faculteit Diergeneeskunde, Wageningen UR en de GD. Gezamenlijk hebben de partijen een notitie over de advisering van de kopervoorziening bij rundvee opgesteld. Ook is er contact opgenomen met de technische commissie van het Centraal Veevoederbureau (CVB), met als doel om de adviestekst van de behoeftenormen van spoorelementen te herzien.
Weerstand onder druk
Een overmaat aan koper heeft deels vergelijkbare verschijnselen als een tekort. Zo komt de weerstand van de veestapel onder druk. Ook vermindert het de leverfunctie. Daarnaast noemt de GD de aandoening ‘hemolytische anemie’, waarbij de rode bloedcellen sneller worden afgebroken dan het beenmerg aan kan maken.