'Timmermans maakt boeren rijp voor ongehoorde maatregelen'
Zo heeft Timmermans zwaar uitgehaald naar de protesterende boeren in Nederland. Hij zei tegen leden van het Europees Parlement en van de internationale pers ‘niet te kunnen begrijpen dat de boeren in zijn land (Nederland) op straat komen en een landbouwsysteem verdedigen, dat geen toekomst meer heeft’.
Timmermans bedoelt daarmee het GLB (gemeenschappelijk Europees landbouwbeleid). En hij doet er nog een schepje bovenop: „De boeren houden vast aan achterhaalde ideeën in plaats van nu te veranderen. Als zij blijven vasthouden aan de huidige intensieve manier van produceren, hebben zij geen kans om te overleven.”
Green deal
Timmermans deed zijn boeronvriendelijke uitspraken niet voor de eerste keer. Eerder verklaarde hij naar aanleiding van de ‘Green deal’ dat Europa best landbouwgrond kan inleveren en dat ook de export van landbouwproducten wat minder kan. De Green Deal is het voorstel van de Europese Commissie om de klimaatverandering aan te pakken door de CO2 uitstoot tegen 2050 geheel uit te bannen.
De Europese Commissie beschouwt de landbouw als een van de grote vervuilers van het milieu. Timmermans wil het EU-landbouwbeleid op de schop en het de komende jaren drastisch veranderen én vooral groener maken, onder meer door een totaalverbod op pesticiden. Ook pleit hij voor meer biodiversiteit.
‘Boeren willen vooral erkenning’
De uitval van Timmermans aan het adres van de boeren werd niet blij onthaald bij de christendemocraten in het Europees Parlement. „Juist nu boeren in Frankrijk, Duitsland en Nederland de straat op gaan, willen ze vooral erkenning”, reageerde woordvoerder Esther de Lange.
Een woordvoerder van de Commissie verduidelijkte dat Timmermans volgende zomer met zijn rapport ‘Farm to Fork’ zal komen met ingrijpende wettelijke voorstellen voor de Europese landbouw. Volgens de Commissie is de voedselproductie een van de grote oorzaken van de lucht-, water- en bodemverontreiniging, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. De EU-woordvoerder sprak over een ‘beduidende inkrimping van de productie in landbouwsectoren, die het milieu de meeste schade toebrengen waaronder de intensieve veeteelt’: „Zoveel mogelijk export ten koste van het milieu en het klimaat zal niet meer als vanzelfsprekend worden aanvaard.” En ook: „Het aantal boeren in Europa moet beduidend omlaag. De EU en de lidstaten moeten dat samen bekostigen.”
‘Hetze tegen het GLB’
Wat Timmermans vergeet erbij te zeggen is, dat het huidige landbouwbeleid in Europa tientallen jaren grotendeels werd uitgestippeld door de elkaar opeenvolgende Europese Commissies, die alle waarschuwingen van de groene partijen en milieu- en natuurorganisaties tegen haar beleid in de wind sloegen. Volgens de Franse EU-woordvoerder ondermijnt Timmermans met zijn ‘hetze’ tegen het GLB de aan de gang zijnde landbouwonderhandelingen en zou Commissievoorzitter Von der Leyen tegenover de boeren duidelijkheid moeten verschaffen over ‘wat de Commissie nu precies wel en niet wil met de landbouw vanaf 2021’.
De Poolse landbouwcommissaris Wojciechowski onthield zich tot nu toe van een reactie op de uitspraken van Timmermans.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Wikipedia