
Opnieuw ‘bloederkalveren’ gemeld bij de GD

Dat meldt de GD in haar eigen blad ‘De Veekijker’. Tussen 2008 en 2019 was het beeld van kalveren met een verhoogde bloedingsneiging vrijwel geheel verdwenen. Ook in België is volgens de GD het aantal bloederkalveren weer toegenomen.
Bloederkalveren braken in 2008 na biestopname hun eigen bloedcellen af in een immunologische reactie. Toen het genoemde BVD-vaccin uit de markt werd genomen, verdween de aandoening na enkele jaren weer bij Europese kalveren. Kalveren waren destijds telkens jonger dan drie weken oud.
De kalveren die nu zijn gemeld bij de GD, zijn niet allemaal jonger dan drie weken. Volgens de GD is dus aanvullend onderzoek nodig om na te gaan wat de achterliggende oorzaak is van de aandoening van de kalveren. Andere mogelijke oorzaken zijn bloedvergiftiging en nieuwe BVD-infecties. De GD werkt in het nieuwe onderzoek samen met Belgische collega’s.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Gezondheidsdienst voor Dieren