Netwerk Grondig en 28 andere partijen presenteren kringlooplandbouwadvies
Dat doen zij op 14 januari 2020. Onderweg komen diverse mensen aan het woord, die hun visie alvast schetsen, zoals boeren die veel weten van kringlooplandbouw, burgers die toezeggen de transitie naar herstellende landbouw te zullen steunen, bankiers die deze transitie willen financieren en organisaties en individuen die graag met boeren willen samenwerken om de biodiversiteit te beschermen. Wereld Natuur Fonds (WNF), één van de andere organisaties van het collectief, stelt dat een transitie naar kringlooplandbouw een verantwoordelijkheid van ons allemaal is: „Van boeren, politiek, bedrijven, industrie, maatschappelijke organisaties, consumenten, wetenschap en burgers.”
‘Transitie nodig’
De 29 partijen stellen dat alleen een transitie van de landbouw alle crises die we op dit moment ervaren, kan oplossen: „De afgelopen jaren worden we in hoog tempo geconfronteerd met een reeks crises die één ding gemeen hebben: ons intensieve landbouwsysteem. Het gaat om de biodiversiteitscrisis, de fosfaatcrisis, de bodemcrisis, de veenweidecrisis en nu de stikstofcrisis. Korte termijnoplossingen van deze crises worden vooral gezocht in kleine verschuivingen van de norm binnen bestaande kaders. Er wordt getracht alle partijen tevreden te houden, maar een echte oplossing wordt niet geboden. De stikstofcrisis is een symptoom van hetzelfde probleem: een landbouwsysteem dat zodanig is geïntensiveerd dat het de draagkracht van onze ecosystemen ver overschrijdt. Dat resulteerde al in een enorme achteruitgang van insecten en boerenlandvogels. Een daadwerkelijke transitie in de landbouw is de enige manier om hier structureel uit te komen.”
29 partijen
Naast Netwerk Grondig en WNF bestaat het initiatief uit de organisaties Kening fan ‘e Greide, Symphony of Soils, De Natuur- en Milieufederaties, Urgenda, Natuurmonumenten, Landschappen NL, Greenpeace, Caring Farmers, Transitie Coalitie Voedsel, CSA Netwerk Nederland, Circulair Friesland, Netwerk Natuur-Inclusieve Landbouw, Toekomstboeren, It Fryske Gea, TAPPC, Bionext, de Friese Voedselbeweging, Voedsel Anders, Herenboeren, Team Ecosys, Netwerk ter bevordering van biocyclische veganlandbouw, Het Groninger Landschap, Stichting Voedselbosbouw Nederland, Avalon, Stichting Drechtstadsboer, de Nieuwe Boerenraad en de Vogelbescherming.