'Uitzendkracht hoef je bij ziekte niet te betalen'
Klanten van zijn personeelsbureau, dat in Noord en Oost Nederland actief is, kunnen kiezen of ze de loondoorbetaling van de medewerker zelf willen dragen bij ziekte en hoe lang.
„De meeste klanten kiezen om de lasten bij ziekte bij HRpm neer te leggen, het hogere tarief nemen ze dan voor lief”, zegt Neimeijer. Hij deed deze uitspraken maandagavond 1 februari in het Achterhoekse Groenlo op een avond van het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) ‘Samen Vooruit’ over arbeid en verzekeren.
„Qua tarieven kunnen we goed meekomen met AB Oost. Al vinden we betrokkenheid en service veel belangrijker. Het gaat er bij ons om dat we doen wat we zeggen en dat we de helder zijn met de afspraken. Daarnaast is het erg belangrijk dat de opdrachtgever en de medewerker dezelfde verwachtingen hebben.”
Reiskostenvergoeding
„In onderling overleg tussen veehouder en medewerker worden de afspraken over de reiskosten gemaakt. Standaard werken we met 19 eurocent per kilometer aan reiskostenvergoeding. Als het meer dan een uur rijden is, ontvangen medewerkers een vergoeding”, verklaart Neimeijer na een vraag van een jonge pluimveehouder. „We proberen het zo te regelen dat de reistijd zo kort mogelijk is, maar dat lukt niet altijd”, geeft hij toe.
Neimeijer richtte in 2003 samen met zijn compagnon Ben Reuvekamp HRpm, met vestigingen in Dronten en Heino, op. Destijds studeerde hij nog aan de HAS in Dronten.
Boeren ontzorgen
„Wij regelen de verloning voor boeren. Wij nemen het juridisch werkgeverschap van bijvoorbeeld een varkenshouder over. Met andere woorden: De werknemers zijn op papier in dienst van HRpm, maar blijven gewoon voor de varkenshouder het werk verrichten. Dit ontzorgt een varkenshouder.”
HRpm verzorgt dan de administratieve rompslomp, zoals contracten en verzekeringen. Ook zorgt dit voor minder risico bij een varkenshouder. Met HRpm kan een varkenshouder namelijk afspreken dat ze een andere medewerker regelen wanneer jou werknemer tijdelijk arbeidsongeschikt is. Maar het grootste voordeel is de flexibiliteit. Via HRpm kan een varkenshouder bijvoorbeeld tot 5,5 jaar lang met tijdelijke contracten werken.
Het nadeel is dat de kosten per uur voor een medewerker hoger zijn. Daarom werken met name grote bedrijven met vast personeel en soms aangevuld met één of twee medewerkers van HRpm. Het agrarische uitzendbureau heeft ruim 800 mensen in dienst die op met name melkvee-, en varkensbedrijven werken. Ook is het bedrijf actief in de akkerbouw en pluimveehouderij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief, Ruth van Schriek, Ellen Meinen