Minder uitstoot nitraat en lachgas met smalle weegbree
De lachgasemissie werd in september van 2018 en 2019 gemeten op veengrond. De proefvelden kregen een kunstmestgift van 50 kilo zuivere stikstof per hectare. De emissie van lachgas op de velden met smalle weegbree lag 40 procent lager dan de het veld met alleen Engels raaigras.
De oorzaak voor de lagere lachgasemissie heeft te maken met de omzetting van nitraat in lachgas. Organische gebonden stikstof (aanwezig in veen zelf en afkomstig van bijvoorbeeld organische mest, afstervende wortels en gewasresten) wordt door de bodem omgezet in ammonium en vervolgens in nitraat. Nitraat wat de plant niet opneemt, kan worden omgezet naar lachgas. Smalle weegbree remt dit proces doordat de plant speciale stofjes, zoals aucubin, afgeeft. Daardoor wordt er minder nitraat en daarmee ook minder lachgas gevormd.
Logischerwijs zal het effect van smalle weegbree op lachgas op bodems met lagere hoeveelheden organische stof ook lager zijn. Daar staat wel tegenover dat op zandgrond nitraat sneller uitspoelt dan op veen. Op deze grondsoort zou het terugdringen van nitraatuitspoeling een oplossing kunnen zijn, zo stellen de onderzoekers.
Beter bestand tegen droogte
Naast de remming van de vorming van nitraat, heeft smalle weegbree ook andere voordelen. Zo is de plant beter bestand tegen droogte dan Engels raaigras. In de droge zomer van 2018 produceerde smalle weegbree ongeveer 30 procent meer dan Engels raaigras. Daarnaast bloeit smalle weegbree ongeveer het hele groeiseizoen, wat gunstig is voor insecten. Het effect op de voederwaarde is niet onderzocht.
Vragen rondom inzaaien en behoud in graszode
Volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om smalle weegbree nu al als maatregel uit te rollen voor enkel lachgas emissies. Er zijn namelijk nog belangrijke vragen rondom het inzaaien en het behoud van smalle weegbree in de graszode. „Mogelijk bieden nieuwe rassen hier mogelijkheden."
Naast Louis Bolk en KTC Zegveld, zijn ook de Radboud Universiteit Nijmegen (Experimental Plant Ecology, Institute for Water and Wetland Research) en Wageningen Universiteit (Soil Biology Group en Wageningen Environmental Research) bij de proef betrokken. Het onderzoek is gefinancierd door ZuivelNL in het project Kruidenrijk grasland met weegbree voor milieukwaliteit.