NVO haalt verwantschap uit TIP, Freeze nieuwe koploper

Door het niet langer meewegen van de verwantschapsgraad heeft de TIP-lijst een nieuwe aanvoerder. Niet langer Delta Solero, maar Aurora Freeze behaalt de hoogste score, voor de internationaal veel benutte Balisto. Freeze is vanwege de kruisligging en de benen, na zijn eerste dochterfokwaarden afgevoerd, meldde CRV in de septemberuitgave van vakblad Melkvee, maar bleek in dezelfde editie een topper te zijn op het gebied van de aanhoudingscijfers. Met 76 procent nog aanwezig op 36 maanden na de eerste kalving, was de stier de hoogste van allemaal.
Experimentele benadering
Dat de verwantschap niet langer deel uitmaakt van de index, verklaart de NVO bij monde van Joop Olieman als volgt: „Een jaar geleden heeft de NVO besloten om de TIP voor verwantschapsgraad te gaan corrigeren. Dat was een experimentele benadering om te proberen outcross stieren meer kans te geven. Gedurende het jaar werd duidelijk dat deze benadering weinig nut heeft voor paringen waarbij al heel goed rekening gehouden wordt met inteelt en dat is in Nederland nog steeds een voornaam deel via bijvoorbeeld het gebruik van een paringsprogramma’s. Daarom heeft de ledenraad van de NVO besloten om de verwantschapscorrectie uit de TIP te halen en die apart te zetten in een kolom ernaast. Deze tweede kolom is dan vooral relevant voor de rest van de paringen.”
Verwantschapsgraden opgelopen
De verwantschap en de eventuele weging ervan blijven dus beschikbaar. Wel is daar een aanpassing gedaan, omdat de verwantschapsgraden verder zijn opgelopen. De gemiddelde verwantschapsgraad bij de zwartbonte Holsteins bedraagt 11,98 en bij de roodbonte Holsteins bedraagt deze 9,54. De zwart- en roodbonte Holstein-stieren krijgen een correctie van 21 punten per procent afwijkend van het gemiddelde (meer verwant is strafpunten, minder verwant is bonus).
Alle stieren in één ranglijst
Omdat de verwantschapsgraad niet langer onderdeel is van de TIP en er dus niet langer met verschillende populatiegemiddelden rekening hoeft te worden gehouden, zijn de stieren van de verschillende rassen als vanouds weer in één ranglijst opgenomen, waarbij alle stieren op zwartbontbasis zijn gerangschikt. In de ranglijst staan de stieren die op de stierenkaarten van de verschillende organisaties te vinden zijn, aangevuld met enkele stieren die om andere redenen interessant zijn om in de ranglijst op te nemen.
Klik hier om de ranglijst op basis van de Totaal Index Praktijk te bekijken.
In het vakblad Melkvee van vrijdag 20 december staat een ranglijst met de honderd meest in het oog springende stieren, inclusief een uitgebreide toelichting.
Tekst: Anne Hiemstra