Ledenraad RFC stemt met kleine meerderheid voor aanpassing garantieprijs
Ook de KoeMonitor wordt opgenomen in de basiseisen van Foqus planet en duurzame ontwikkelingen worden met geld uit de onderneming extra gestimuleerd.
In de afgelopen jaren is de melk geleidelijk aan eiwitrijker en minder vet geworden en ook de lactosegehaltes zijn toegenomen. Hierdoor is het verschil tussen de gepubliceerde garantieprijs en het daadwerkelijk uitbetaalde melkgeld volgens FrieslandCampina steeds groter geworden. Om dit te herstellen, worden met ingang van 2020 de standaardgehaltes aangepast naar de werkelijk geleverde gehaltes in 2019.
Winstverdeling
Ook is besloten in het melkgeldreglement op te nemen dat indien er een cumulatieve boekwinst in een bepaald kalenderjaar is van ten minste 100 miljoen euro (bijvoorbeeld door verkoop van één of meerdere bedrijfsonderdelen), dat kan worden besloten om dit bedrag niet mee te nemen bij de winstverdeling. Dit heeft als voordeel dat deze boekwinst direct door de onderneming geïnvesteerd kan worden. Het reserveringsbeleid van FrieslandCampina blijft ongewijzigd. Dat betekent dat 35 procent van de nettowinst contant wordt nabetaald aan de leden. 10 procent wordt uitgekeerd in ledenobligaties en 55 procent wordt toegevoegd aan het eigen vermogen van de onderneming.
Stevig gediscussieerd
Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes licht nog eens toe waarom de veranderingen noodzakelijk zouden zijn: „We willen dat de onderneming concurrerend blijft en beschikt over voldoende flexibiliteit. Daarvoor is het noodzakelijk dat de garantieprijs marktconform blijft. Over het melkgeldreglement is het afgelopen jaar in alle geledingen van onze coöperatie stevig gediscussieerd, wat in het licht van de huidige ontwikkelingen begrijpelijk is. In de afgelopen jaren zijn we er in geslaagd een toonaangevende melkprijs te betalen en dat willen we ook voor volgende generaties melkveehouders zo houden. Ook op het gebied van duurzaamheid wordt steeds meer van de melkveebedrijven verwacht. Om duurzame ontwikkeling op het erf te stimuleren, stelt de onderneming daarom jaarlijks een extra bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar.”
Tekst: Geert van den Biggelaar
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in Noord-Brabant. Studeerde veehouderij aan de HAS in ’s-Hertogenbosch vervolgens dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. Sinds 2016 parttime melkveehouder en parttime redacteur bij Agrio. Verantwoordelijk voor melkvee-gerelateerde onderwerpen in vakblad Melkvee, website Melkvee.nl en de regiobladen.
Tekst: FrieslandCampina
Beeld: Ellen Meinen
Bron: FrieslandCampina