Volledige programma Boer & Burger Brunch bekend
Rond het middaguur trapt Agractie-voorzitter Bart Kemp het programma af. Op de Dam in Amsterdam en bij het Rokin zullen sprekers vanaf een podiumwagen de aanwezigen toespreken, omringd door honderden voedselkraampjes, 25 trekkers, een levende kerststal en – naar verwachting van Agractie zelf – 25.000 brunchende mensen. Daarna neemt Aalt Dijkhuizen al snel de microfoon over. De voorzitter van het Landbouw Collectief en de TopSector Agri&Food gaat tijdens zijn toespraak nader in op de huidige staat van de Nederlandse landbouw.
‘Waarom bestaan boeren nog?’
Ook boerendochter Anna Grotentraast uit het Overijsselse Heeten klimt weer op de bühne. Dat deed zij eerder tijdens de Malieveld-demonstratie van 1 oktober. Daar droeg zij de column voor die zij eerder dit jaar schreef. ‘Waarom bestaan boeren nog?’, zoals de column heet, gaat over de offers die haar ouders brengen om het bedrijf draaiende te houden. De column werd ruim 3.200 keer gedeeld, verzamelde 891 opmerkingen en 4.100 vind-ik-leuks en variaties daarvan op Facebook. Het onderwerp van haar toespraak tijdens de Boer & Burger Brunch zal zijn ‘Ervaringen van een boerendochter’.
Persoonlijk leed
Naast Grotentraast zullen ook diverse briefschrijvers het podium betreden. Boerin Lucinda de Haan, student Julia Heijdra en veearts Jeroen Leus hebben deelgenomen aan de brievenschrijfactie ‘Kom je aan de boer, dan kom je aan mij’, die werd opgestart door Monique van den Broek. Daarin schreven de deelnemers een persoonlijke brief aan premier Rutte waarbij het belang en het leed van de Nederlandse boeren worden aangekaart.
Hiermee lijkt het thema ‘Persoonlijk leed֦’, dat Kemp in aanloop van de Boer & Burger Brunch bekendmaakte, te worden doorgezet. Kemp: „We hebben het over boerengezinnen. Gezinnen met kinderen en soms zelfs opa’s, oma’s, ooms en tantes die werken op of helpen met het bedrijf. Sommige boeren zitten al generaties op of bij dezelfde grond. Het Natura 2000-beleid zet hun hele leven op de kop. Hun bestaan wordt ontzegd. Gezinnen worden van hun grond, van hun geschiedenis losgescheurd.”
Overige sprekers
Verder zullen onder andere NAV-bestuurslid Keimpe van der Heide, boerin en journalist Martine Kruider, initiatiefnemer van de politieke partij BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas en Piet Arts een toespraak houden. De laatste van die reeks, Piets Arts, heeft de hongerwinter meegemaakt en zal zijn ervaringen daarover delen. Muzikale omlijsting van het gehele evenement wordt verzorgd door ‘Niks aan de Zeis’ en ‘De Boer als Gastheer’.
Trekkers en leger
De opbouw van het event start om 06:00 uur ’s ochtends. Dan komt de podiumtrailer aan, zullen straten worden afgezet en arriveren ongeveer 200 vrijwilligers om de kramen op te bouwen en het voedsel uit te stallen. De trekkers die op de Dam mogen staan komen ook rond die tijd aan. Andere boeren die met de trekker komen, kunnen deze kwijt bij de parkeerplaatsen van de Arena, Sloterdijk of Rai Amsterdam. De organisatie benadrukt dat de boeren het best met het openbaar vervoer kunnen afreizen naar Amsterdam om de verkeersbelemmeringen minimaal te houden.
Ook het leger zou aanwezig zijn, zegt de organisatie via-via te hebben vernomen. „Dat zou natuurlijk gezellig en sfeerverhogend zijn”