NAJK: Driekwart jonge boeren actief op weg naar duurzamer bedrijf
De boeren voelen zich zeer betrokken bij de leefbaarheid van het platteland, zo blijkt uit de enquête. Bijna alle deelnemers, 98 procent, geven aan dat ze onmisbaar zijn voor die leefbaarheid. Toch geeft ruim de helft aan zelf wel getwijfeld te hebben over de vraag al dan niet boer te willen worden. De grote hoeveelheid wet- en regelgeving die regelmatig verandert en soms tegenstrijdig is, is voor deze boeren de belangrijkste reden voor die twijfel. Maar ook het inkomensperspectief speelt hier een grote rol in.
Ook de stikstofcrisis is een bron van bezorgdheid, komt in het onderzoek naar voren. Bijna 60 procent van de deelnemers geeft aan zich zorgen te maken over de toekomst en bijna 80 procent is actief betrokken bij de acties die afgelopen maanden zijn gehouden.
„Jonge boeren zitten niet te wachten op verstikkende wet- en regelgeving”
Daarnaast geeft één op de drie ondernemers aan het niet noodzakelijk te vinden dat de landbouw duurzamer wordt. „Jonge boeren hebben de intentie om over dertig jaar nog te boeren. Het maken van duurzame keuzes is bij hun daarom al een vanzelfsprekendheid”, verklaart NAJK-voorzitter Andre Arfman dit antwoord. Daarbij komt dat duurzaamheid voor ieder bedrijf anders ingevuld kan worden. „Jonge boeren zitten niet te wachten op verstikkende wet- en regelgeving die hen een bepaalde hoek in duwt en die niet past bij hun bedrijf.”
Ruim duizend boeren hebben de enquête ingevuld, meer dan achthonderd stuurden hun persoonlijke verhaal mee. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 27 jaar.
Drie jonge boeren blikken zondag in Kruispunt terug op een bewogen en hectisch 2019. Wat hebben de massale protesten en steunbetuigingen teweeggebracht op het erf? En hoe kijken ze naar de toekomst? Uitzending: 23.20 uur op NPO 2.