Rauwe koemelk beschermt tegen ontstaan van allergieën
Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Suzanne Abbring, dat ze vandaag op de Universiteit Utrecht verdedigt. T-cellen (een bepaald type afweercel) reageerden minder heftig op rauwe koemelk dan op verwerkte melk en de allergische reactie op rauwe melk was bij koemelk-allergische kinderen minder heftig dan bij verwerkte koemelk.
Wei-eiwit beschermt
Abbring onderzocht of melkverwerking een negatief effect heeft op de allergeniciteit van de melk, dat wil zeggen, het vermogen van de melk om een allergische reactie te veroorzaken. Zowel rauwe melk als de wei-eiwit fractie, geïsoleerd uit rauwe melk, bleken een lagere allergeniciteit te hebben dan hun verwerkte tegenhangers.
Het allergie-beschermende effect werd volgens het onderzoek vernietigd door de huidige, industriële melkverwerkingsmethoden als homogeniseren en verhitten. Reden daarvoor is volgens het proefschrift van Abbring onder meer dat bioactieve wei-eiwitten bij een temperatuur boven 65 graden Celsius kapot gaan. Deze eiwitten zouden juist verantwoordelijk zijn voor het beschermende effect van de koemelk.
Maximaal 60 graden Celsius
Het verwarmen van rauwe melk tot een maximale temperatuur van 60 °C of het gebruik van mildere verwerkingsmethoden, beide met als doel deze wei-eiwitten te behouden, zijn veelbelovende alternatieven voor rauwe melk, aldus Abbring. Hetzelfde geldt voor het verrijken van bewerkte melk met bioactieve wei-eiwitten. Rauwe koemelk of zijn bioactieve wei-eiwitten zouden volgens de onderzoekster deel uit kunnen maken van nieuwe voedingsconcepten om allergieën tegen te gaan.
Wanneer rauwe koemelk onder goede hygiëne-voorschriften wordt geproduceerd, moet het prima te drinken zijn, denkt Abbring. Maar een nul risico nooit worden gegarandeerd en daarom wordt de consumptie van rauwe koemelk sterk afgeraden of zelfs verboden door overheidsinstanties.