
Topkuil in Limburg

“Ik wil veel suikers in de kuil”
‘”Eigenlijk vind ik de uitslag van de 1e snede beter met 991 VEM, 15,8 % ruw eiwit en 139 suiker. Die kuil melkt momenteel erg goed,’’ meldt Willie Peters. V.O.F. Peters werkt met een Weelink voerhek en kan geen snedes mengen of over elkaar kuilen. ‘’De 1e snede maai ik zwaar met ongeveer 4 ton drogestof per ha. Ik wil veel suikers in de kuil en houd het weer in de gaten. Bij zon en noordwestenwind met koude nachten loopt het suikerhalte op. De 2e snede bemest ik niet te zwaar en maai ik lichter. Dan is het gras nog goed verteerbaar ook als het begint door te schieten.”
“De 1e snede kuil ik bij voorkeur met een opraapwagen. De 2e snede heb ik het liefst gehakseld zodat deze zich goed laat aanrijden,” aldus Peters. Het gras zit in lange rijkuilen met een gronddek met een voersnelheid van ongeveer 2 meter per week.
Efficiënte eiwitbenutting
Peters besteedt veel aandacht aan het voeren waardoor de koeien 18 kg drogestof ruwvoer per koe per dag opnemen. ‘’s Zomers laat ik de koeien 2 keer weiden zodat ze nog wat extra vreten en het gras en de mais tegelijk beschikbaar zijn in de pens.” Het ureum gehalte zakt in sommige maanden naar 13 zonder dat de melkproductie eronder leidt. ‘’Als er voldoende suikers in het rantsoen zitten dan wordt het onbestendig eiwit goed benut en mag het ureum wat lager zijn dan normaal.”
Zode goed houden
Bijna alle percelen worden beweid. Op de lichte zandgrond wordt al vroeg beregend. Er wordt regelmatig ingezaaid of doorgezaaid met COUNTRY mengsels van DSV zaden. De nadruk ligt op diploïd Engels raaigras, timothee en witte klaver. De gedreven ondernemer volgt innovaties op de voet. Zo is er onlangs een perceel ingezaaid met soortenrijk grasland met kruiden.